Red Hat konferencija
22

Šest puteva do moderne infrastrukture: Transformacija BiH ka hibridnim i javnim cloud rješenjima

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevu je prvi put održana konferencija pod nazivom "6 Paths to Modern Infrastructure/6 puteva do moderne infrastrukture" kao doprinos modernizaciji i informatizaciji društva za hibridna i javna cloud rješenja.

Organizatori konferencije su ugledni proizvođači iz svijeta informacionih tehnologija Red Hat i Intel u saradnji s kompanijom VERSO d.o.o iz Sarajeva koja je odnedavno postala prvi Red Hat Advanced partner u Bosni i Hercegovini.

Cilj konferencije je da IT menadžerima i profesionalcima približi rješenja za automatizaciju, kontejnerizaciju i virtualizaciju, što će im pomoći da kvalitetno i pravovremeno planiraju osavremenjavanje i unapređenje IT infrastrukture svoje organizacije.

Kako nam je rekao COO kompanije VERSO Madžid Kahvedžić, državne i privatne organizacije i firme su pokazale veliko interesovanje za ovaj događaj.

"To pokazuje spremnost i da je zajednica prepoznala vodeće svjetske trendove kada se radi o modernizaciji i putu ka transformaciji društva te informatizaciji koja vodi u prelazak na hibridna i javna cloud rješenja. Red Hat zajednica je prepoznala vrijednost i inovacije koje u najvećem broju dolaze iz open source rješenja kao vodeći kontributor i služe kao katalizator koji će pomoći društvu u modernizaciji, a svojim pristupačnim modelom pretplate omogućava lakšu transformaciju u tom smjeru", kazao je Kahvedžić.

Istakao je kako se i u BiH osjeti porast interesovanja za implementaciju hibridnih i javnih cloud rješenja koja ovdje prenosi u saradnji s velikim kompanijama kao što su Red Hat i Microsoft.

"Već smo u prilici da implementiramo rješenja takvog karaktera kod nekih velikih korisnika u našoj zemlji", kazao je Kahvedžić.

Stručnjaci Red Hata su na konferenciji "6 Paths to Modern Infrastructure/6 puteva do moderne infrastrukture" predstavili različite načine kako se prilagoditi stalnim promjenama i kako biti spremni za ono što slijedi u svijetu IT infrastrukure i modernih data centara. Uskoro će u BiH biti održani i oficijelni treninzi za Red Hat tehnologije.

"To će doprinijeti podizanju svijesti i spremnosti zajednice u smislu znanja i potrebnih vještina za modernizaciju našeg društva", zaključio je Kahvedžić.

Red Hat je jedna od najvećih i najprepoznatljivijih kompanija posvećenih open-source softveru i najveći distributer Linux operativnih sistema. Funkcionira preko open-source business modela baziranog na otvorenom kodu, razvijanjem putem zajednice, pružajući profesionalne kvalitete - osiguranje usluge i podršku korisnicima preko pretplate.