Model brenda MB&F
10

Sat inspirisan Porscheom 918 Spyder košta 73.000 švicarskih franaka

D. B.
Transfer inspiracije između svijeta automobila i satova nije rijetka pojava, no rijetki su proizvođači satova uspjeli učiniti te inspiracije toliko očiglednim kao što je pošlo za rukom MB&F-u s modelom HM8 Mark 2.

Iako je lice sata HM8 Mark 2 možda najprivlačniji element, dizajn je fundamentalan za inspiraciju automobilom. Kako kompanija ističe, to nije greška, jer je njen osnivač proveo djetinjstvo sanjajući o dizajniranju automobila.

HM8 Mark 2 je inspirisan Porscheom 918 Spyder, kako dizajnom, tako i konstrukcijom. Unikatni dizajn uključuje dva segmenta u obliku koluta neprimjetno integrisana u njegovo cjelokupno tijelo. Sat ima providni stakleni pokrov koji nudi pogled na mehanizam, nešto slično staklenom poklopcu motornog prostora kod superautomobila, koji omogućava uvid u impresivni pogon.

Također, sat je opremljen Girard-Perregaux mehanizmom, dok je MB&F samostalno dizajnirao satni i minutni modul. Izbor dizajna usklađen je s automobilskom temom sata. Zanimljiv aspekt je i to što je vrijeme moguće provjeriti pogledom sa strane, tako da vozač nema potrebu da skine ruku s upravljača.

Kako bi se osigurali da brojevi budu uvijek vidljivi i jasno čitljivi, MB&F koristi safirnu prizmu zbog kojeg izgledaju kao da "iskaču" s površine sata. Još jedna poveznica sa svijetom moto sporta je kućište sata od CarbonMacrolona u British racing zelenoj boji ili od titanija u bijeloj boji.

Bijela verzija dolazi s plavkasto-zelenim CVD rotorom i svjetlozelenim oznakama minuta, dok zelena verzija ima crveno-zlatni rotor i tirkizne oznake minuta te je ograničena na samo 33 primjerka.

Sat košta 73.000 švicarskih franaka, odnosno oko 75.000 eura, što je više od cijene Porsche Cayennea.