Tehnologija
88

Samsung S7 pretrpio štetu zvučnika nakon testa u vodi, ali je i dalje bolji od iPhonea

Klix.ba
Nakon što je Samsung Galaxy S7 i S7 Edge prošle sedmice konačno pronašao svoje mjesto na policama širom svijeta, došlo je vrijeme za grube testove uređaja.

SquareTrade, kompanija koja se bavi osiguranjem uređaja poput smartphonea, kupila je veći broj uređaja koje je potom odlučila prepustiti testovima izdržljivosti kako bi odredila cijenu osiguranja.

Tako je novi Samsungov flagship telefon prošao test izdržjivosti u vodi, test savijanja, test prevrtanja i test lomljenja.

Iako se S7 pokazao odličnim u radu pod vodom, uređaj ipak nije potpuno vodootporan. Naime, nakon 30 minuta provedenih u vodi na dubini od 150 cm S7 je izgubio djelomičnu funkcionalnost zvuka. Ipak, S7 se pokazao puno boljim od S6, dok je iPhone prestao da radi.

Nakon prevrtanja uređaja u centrifugi, S7 je pokazao manju osjetljivost ekrana uz nekoliko ogrebotina, te veliku krhkost stražnje strane telefona i uglova. Opet, ovo je puno bolja otpornost od prethodnog modela S6 čiji se displej u potpunosti slomio.

Prilikom ispuštanja uređaja sa visine od 1,80 metara, tj. pada po strani, Samsung se pokazao boljim od iPhonea. Ipak, prilikom pada na displej S7 je pokazao znatnu lomljivost, dok je S7 Edge „preživio“ prvi, ali ne i drugi pad.

Prilikom testiranja lomljivosti prilikom apliciranja pritiska, S7 Edge je pokazao prednost nad S6 Edge. S7 Edge je počeo pucati na oko 50 kilograma pritiska, dok je pukao na oko 77 kilograma pritiska. Klasični S7 je također pukao na 77 kilograma, kao i njegov prethodnik S6.

Mnogi ljubitelji Samsunga ne slažu se sa rezultatima testiranja i zahtijevaju ponavljanje eksperimenata, što je SquareTrade odbio.