Uoči događaja Unpacked
28

Samsung predstavio robusni mobitel Galaxy XCover7 i tablet Tab Active5

D. B.
Sve su oči uprte u Samsungov događaj Unpacked na kojem će biti predstavljeni flagshipi iz serije Galaxy S24, no južnokorejska kompanija je u međuvremenu predstavila dva robusna uređaja.

Riječ je o mobitelu Galaxy XCover7 i tablet kompjuteru Galaxy Tab Active5, koji koriste operativni sistem Android 14. Oba podržavaju 5G povezivost, NFC za plaćanje, Samsung Knox Vault za zaštitu podataka i dugme za brzi pristup u teškim uvjetima, koje se može programirati.

Galaxy XCover7 dolazi sa 6,6-inčnim LCD ekranom Full HD+ rezolucije, koji ima povećanu osjetljivost na dodir za korištenje u rukavicama debljine do 2 mm, kao i u vlažnim uvjetima. Samsung generalno ne otkriva koji procesor pokreće njegove mobitele, no poznato je da Galaxy XCover 7 ima procesor izgrađen na 6nm procesu s osmojezgrenim CPU-om.

Nazad se nalazi samo jedna kamera od 50 MP, dok je naprijed smještena selfie kamera od 5 MP. Procesor je uparen sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, koja se može proširiti pomoću microSD kartice. Tu je i 3,5 mm utor za slušalice, kao i Dolby Atmos tehnologija.

Galaxy XCover7 je napravljan da traje te je otporan po IP68 i MIL-STD-810H standardima. Ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus+ staklom, a uređaj napaja baterija kapaciteta 4.050 mAh.

Mobitel ima i No Battery Mode, što mu omogućava rad bez baterije kada je spojen na USB-C. To je veoma korisno za korištenje u kioscima, automobilima i drugim mjestima gdje je uređaj konstantno priključen na punjač. Na taj način se štiti baterija, a mobitel ne emituje dodatnu toplotu.

Tablet posjeduje 8-inčni LCD ekran frekvencije osvježavanja od 120Hz, nazad je kamera od 13, a naprijed od 5 MP. Pokreće ga procesor razvijen na 5 nm procesu.

Postoje dvije memorijske konfiguracije, a to su 6/128 i 8/256 GB, a obje verzije imaju microSD slot za dodatnih 1 TB memorije. Tablet podržava S Pen olovku i ima IP68 certifikat, a tu je i zaštitna maska.

Tab Active5 posjeduje i MIL-STD-810H0 certifikat te može izdržati ekstremne visine, vlažnost, potapanje u vodu, prašinu, vibracije i padove, međutim, ekran štiti starije Godzilla Glass 5 staklo.

Donja ivica sadrži fizičku dugmad, dok je u "Home" dugme integrisan senzor za otisak prsta. Napaja ga baterija kapaciteta 5.050 mAh koja se kao u slučaju smartphonea može ukloniti.

Galaxy XCover7 i Galaxy Tab Active5 će biti uskoro dostupni u prodaji, ali cijene još uvijek nisu poznate.

Vezani članci