Tehnologija
4

Samsung najavljuje Galaxy S kameru sa Androidom

Klix.ba
Dok se Apple priprema da zabrani prodaju pametnog telefona Galaxy S II, internetom kruže glasine da južnokorejska kompanija planira lansirati novog člana porodice Galaxy – digitalnu kameru.

Prema pisanju internet portala GSM Arena, Samsung će svoju pametnu kameru, koju pokreće operativni sistem Android, predstaviti na sajmu elektronike IFA u Berlinu.

Prema nekim izjavama, kamera će imati senzor od 16 megapiksela, a pokretat će je Android 4.0. Imat će ekran od 4,8 inča, koji je preuzet sa Galaxyja S III.

Kamera će također imati i integrisanu konekciju za postavljanje fotografija na društvene mreže, kao što su Facebook i Instagram, dok se te fotografije snimaju.

Međutim, Samsung nije jedina kompanija koja lansira pametnu kameru. Japanska kompanija Nikon je nedavno najavila vlastitu pametnu kameru koju pokreće Android – Coolpix S800c. Iako je pokreće starija verzija, Android 2.3., Nikonova kamera će imati pristup servisu Google Play, što znači da će korisnik moći koristiti sve aplikacije kompatibilne sa starijim operativnim sistemom. Ova kamera će se pojaviti na tržištu u septembru ove godine.

Američka kompanija Polarioid je također u januaru ove godine najavila svoju pametnu kameru, međutim, tačan datum izlaska na tržište još nije poznat.

Vezani članci