Kao ptica Feniks
0

Samsung će reparirati Note 7 i pretvoriti ga u novi uređaj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iako je Samsung na početku procesa vraćanja uređaja Galaxy Note 7 koji je 2016. doživio fijasko zbog zapaljivih baterija insistirao da telefoni neće biti ponovo upotrebljeni, čini se da to ipak nije slučaj.

U jeku euforije prije zvaničnog predstavljanja Galaxyja S8, Samsung je iznenada objavio saopćenje u kojem tvrdi da će prošlogodišnji Note 7 biti "recikliran" i kao repariran uređaj ponovno pušten u prodaju, prenosi The Verge.

Kako javlja južnokorejski div, spasit će se korisni dijelovi vraćenih Note 7 smartphonea kao što su moduli kamere, poluprovodnici i metalni dijelovi. Od njih će biti kreirani novi uređaji koji će se prodavati u zasad nespecificiranim regionima.

Nepotvrđene glasine kažu da će Samung u reparirane jedinice ugraditi manje baterije koje će biti sigurnije od prethodnih.

"Cilj prodaje recikliranih uređaja jeste da smanjimo utjecaj ostataka Notea 7 na životnu okolinu. Ime, specifikacije i cijena novog uređaja bit će naknadno saopćene. Prodaja ovih uređaja neće se desiti na tu SAD-a“, rečeno je iz Samsunga za The Verge.

Podsjećamo, na ovogodišnjem Mobile World Congressu predstavnici Greenpeacea prekinuli su prezentaciju kompanije Samsung sa pitanjem šta južnokorejski div namjerava uraditi sa 4,3 miliona opozvanih jedinica uređaja.

Podsjećamo, Note 7 je povučen iz upotrebe i prodaje, a nakon što je manji procent telefona uništen zbog samozapaljenja uslijed loše dizajnirane baterije. Velika većina jedinica Notea 7 nije registrovala probleme sa baterijom, ali je zbog predostrožnosti Samsung odlučio opozvati sve i jedan Note 7 u svijetu.