Tehnologija
0

Sadržaj na Wikipediji prepravljala CIA

Sarajevo-x.com
Wikipedijin skener kojim je moguće otkriti ko mijenja sadržaj njihovih stranica pokazao je, kako tvrde čelnici, da je neko sa CIA-inih kompjutera unosio "podatke" o iranskom predsjedniku Ahmadinedžadu. Među "prepravljačima" osim agenata CIA-e, našli su se i uposlenici Vatikana te demokratska partija Sjedinjenih Država.

Prema izjavama čelnika iz Wikipedije, skener kojim se omogućava otkrivanje identiteta osoba koje mijenjaju sadržaj tekstova, pokazao je da mnoge "ozbiljne" organizacije i institucije koriste tu mogućnost, ali ne u pozitivne svrhe, prenosi BBC News.

Prema navodima, skener je otkrio da je neko iz CIA-inih ureda mijenjao sadržaj koji je govorio o iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu. Ispred odjeljka koji je govorio o planovima predsjednika, CIA-in agent je stavio uzvičnu rječicu "Ah!".

Skener je također pokazao da je osoba iz Vatikana mijenjala sadržaj o Gerryju Adamsu, lideru "Sinn Feina". Prema saznanjima, neko je sa kompjutera u vlasništvu Vatikana uklanjao linkove koji su sadržavali novinske članke o tome kako je Gerry Adams bio umješan u ubistvo.

Osim Vatikana i CIA-e, sadržaj je mijenjan sa kompjutera Demokratske partije i to u članku koji govori o Rushu Limbaugh, desničarskom voditelju talk showa.

Ostale promjene uključuje neke poznate ličnosti kao Oprah Winfrey ili političari kao što je bivši šef CIA-e Porter Goss.

CIA-in glasnogovornik nije odgovorio na pitanja da li je neko iz CIA-e mijenjao sadržaj o iranskom predsjedniku, ali je rekao da ne treba zaboraviti kako CIA radi u korist države.

Wikipedia je online enciklopedija koja dopušta svakome da dodaje ili mijenja sadržaj članaka. Ipak, skener koji otkriva identitet prepravljača potreban je kako bi se uvidjela i pratila dešavanja poput ovog. Skener također prepravlja gramatičke i pravopisne greške te uklanja materijal koji nije stavljen u skladu s pravilima.

Skener je uključen u Wikipediju kako ne bi došlo do sukoba interesa pa svako može pogledati zadnju adresu koja je mijenjala određeni članak.