Tehnologija
0

Rover Curiosity polijeće ka Marsu krajem godine

SRNA
Rover Curiosity
Rover Curiosity
Najnovija robotizovana pokretna laboratorija trebalo bi da poleti ka Marsu krajem ove godine i da se spusti na "crvenu planetu" avgusta 2012. godine, a novi rover nazvan je Curiosity (znatiželja).

Animacija napravljena u svemirskoj agenciji NASA pokazuje šta će se dogoditi sa roverom kada bude stigao do Marsa. Naučnici su već odabrali mjesto za spuštanje - na dnu 150 kilometara širokog kratera nazvanog Gale. Kada se otvori padobran, rakete će usporiti spuštanje rovera.

Curiosity će se spustiti kablovima, dok će modul sa motorima odletjeti i pasti dalje, kako ne bi poremetio hemijsku analizu tla. Rover je veličine automobila i opremljen je sa 17 kamera, kaže naučnik u timu John Grotzinger.

"Imamo kamere na vrhu jarbola kojima možemo da osmatramo okolinu i pronalazimo vrste stijena interesantne za hemijsku analizu. Ako vidimo nešto što obećava, možemo da se približimo. Rover sprijeda ima laser, dometa do sedam metara, kojim možemo da gađamo stijenu, izazivajući iskru svjetlosti. Analizom svjetla te iskre možemo da ustanovimo hemijski sastav stijene i utvrdimo da li ima elemenata spojivih sa uslovima za pojavu života", kaže Grotzinger.

Rover takođe ima svrdlo za usitnjavanje stijena i mehaničku ruku za prikupljanje uzoraka tog praha. Ruka ubacuje uzorke u komoru za dalju analizu. Cilj je da se pronađe da li su u krateru Gale ikada vladali uslovi za pojavu mikroorganizama.

"Ovo nije misija za pronalaženje života i mi ne možemo da tragamo za fosilima", kaže Grotzinger.

Ali, stijene u krateru Gale pružiće mnogo podataka o evoluciji Marsa, jer svaki sloj u njima sadrži odgovore. "Ako krenete od najnižeg sloja ka vrhu to je kao da čitate roman, a mislimo da će krater Gale biti sjajan roman", kaže Grotzinger.
Curiosity i njegov modul za propulziju sastavljaju i testiraju u Svemirskom centru Kenedy na Floridi. Lansiranje će biti obavljeno u novembru ili decembru.