Saradnja raznih tipova
5

Roboti SMuRF će u budućnosti čistiti nuklearne elektrane

D. B.
Naučnici su razvili autonomne robote pod nazivom SMuRF (Symbiotic Multi-Robot Fleet), koji će se u budućnosti koristiti za čišćenje nuklearnih elektrana.

SMuRF sistem je rezultat rada inženjera s Univerziteta u Glasgowu, Univerziteta u Manhcesteru, Laboratorija za robotiku u Bristolu te Univerziteta Heriot-Watt.

"Dizajnirali smo i programirali robote da imaju unikatne sposobnosti i ograničenja, kao i vlastite operativne sisteme",izjavio je jedan od autora studije Daniel Mitchell.

Riječ je o različitim robotima od kojih neki lete, trče ili kasaju, tako da se zapravo radi o saradnji robota s točkovima, s četiri noge i onim koji imaju propelere. Ovi roboti mogu raditi zajedno kako bi obavili zadatke potencijalno izazovne ili opasne za ljude.

Jedan ljudski supervizor iz daljine nadgleda rad robota, a oni dijele senzorske podatke i kombinuju svoje mogućnosti kako bi ostvarili rezultate koji su izvan mogućnosti jedne mašine.

SMuRF sistem nudi sigurniju i bržu metodu vlastima, regulatorima i industijama. Tokom demonstracije je pokazano kako sistem uspješno obavlja inspekciju u simuliranom radioaktivnom skladištu.

Mogućnosti saradnje robota proizilaze iz sofisticiranog cyber-fizičkog sistema (CPS) koji su razvili istraživači, a koji omogućava komunikaciju u realnom vremenu sa 1.600 senzora i robota.

Roboti su zajednički kreirali 3D mapu okruženja, odnosno koristili su specijalne senzora za kreiranje 3D digitalne kopije prostora. Leteći dron, kojim je upravljao čovjek, pomogao je u detaljnijem mapiranju. Robotski pas Boston Dynamica pod nazivom Sport, koristio je alate za bolji pogled na situaciju.

Drugi roboti s točkovima, Scout i CARMA, mjerili su nivoe radijacije. Robot CARMA je otkrio curenje radioaktivne tekućine ispod bačve, što je važno da se osigura pravilno čišćenje u stvarnoj situaciji.

Nova tehnologija obećava efikasnije čišćenje te održavanje u izazovnim okruženjima poput platformi za skupljanje energije vjetra na moru.

Profesor David Flynn, jedan od autora studije, vidi veliki potencijal u robotima.

"Ove vrste autonomnim robotskih flota imaju veliki potencijal za obavljanje širokog spektra opasnih, prljavih, dosadnih, udaljenih i drugih poslova. Trenutno je obavljanje ovih poslova skupo jer često zahtijevaju odlazak osoblja helikopterom na lokacije na moru, a taj proces može biti ometen lošim vremenskim uvjetima.

Vezani članci