Tehnologija
15

Revolucionarni špijunski satelit pratit će 40 posto planete

Klix.ba
Američko Ministarstvo odbrane dizajniralo je satelit nove generacije, sposoban da osmatra 40 posto Zemljine površine u svakom trenutku. Satelit MOIRE moći će trenutno slati fotografije visoke rezolucije iz bilo kojeg dijela planete.

Agencija za istraživanje naprednih projekata odbrane (DARPA) razvija nove tehnologije za američku vojsku, a sada su stvorili revolucionarni špijunski satelit. Satelit MOIRE sačinjen je od 18 osmougaonih ogledala koje formiraju gigantsko "oko" promjera 20,7 metara.

Sa svoje pozicije od 35 hiljada kilometara iznad Zemlje, satelit može pratiti 40 posto površine planete te instantno slati fotografije i video snimke visoke rezolucije, što do sada nije bilo moguće. Trenutno je satelit u drugoj fazi svog razvoja, a prototip je već uspješno testiran.

Sve do sada je transport ovako velikog satelita u svemir bio nemoguć. Ipak, MOIRE-ova ogledala sačinjena su od tankih plastičnih membrana, što ga znatno olakšava. Novi materijal je također i veoma savitljiv te se satelit može sklopiti i lakše lansirati.

Membrane je i lakše zaštititi nego njihove staklene prethodnike, a mnogo su i izdržljivije i trajnije. Umjesto reflektovanja svjetla poput ogledala, membrane skreću svjetlost i fokusiraju je na senzore, koji je nakon toga pretvaraju u fotografiju.

Iako DARPA još uvijek nije saopćila koliko košta proizvodnja ovih membrane, novi dizajn ima potencijal da drastično smanji troškove slanja satelita u orbitu.