Sajam tehnologije u Japanu
0

FOTO / Predstavljen 3D fotoaparat, ultra tanki zvučnici i roboti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko stotina kompanija iz brojnih zemalja svijeta okupilo se u utorak, 5. oktobra, u Japanu kako bi predstavili svoja najnovija tehnološka dostignuća. Na sajmu su između ostalog predstavljeni ultra tanki zvučnici, prsten koji može pratiti otkucaje, ali i robot koji vozi monocikl preko uskog, krivudavog mosta i održava ravnotežu.

Najvećem sajmu elektronike koji se održava u Chibi, blizu Tokija, prisustvuje 600 kompanija iz 15 zemalja svijeta. Tokom prvog dana sajma brojne kompanije su predstavile svoja najnovija tehnološka dostignuća, što je izazvalo veliku pažnju ljubitelja novih elektronskih uređaja, prenosi AFP.

Proizvođač muzičkih instrumenata, Yamaha, predstavio je prototip tankih, svjetlećih i fleksibilnih zvučnika.

Zvučnici su tanki svega 1,5 milimetara i emituju zvuk samo jednom pravcu, odnosno ne raspršuju ga, tako da se zvuk može čuti jedino kada se nalazite tačno ispred njih.

Kako su istakli iz kompanije Yamaha, zvučnici su posebno namijenjeni korisnicima koji žive u manjim stanovima, ili u višečlanoj porodici, kako ne bi smetali drugima dok slušaju omiljenu muziku. Navodno, prodaja tih zvučnika počet će naredne godine.

Također, kompanija Fujitsu predstavila je svoj sistem za automobile, koji koristi male kamere i softver za obradu fotografija kako bi se vozačima omogućio 3D pogled od 360 stepeni na okolinu.

Na sajmu se predstavila i kompanija Murata sa svojim prstenom koji mjeri brzinu otkucaja srca i razinu kisika u krvi, te podatke prenosi na mobitel ili neki drugi uređaj koji se aktivira kada je puls previsok.

Ista kompanija predstavila je i robota nazvanog "Murata Seiko-chan" koji savršeno održava balans dok vozi monocikl preko uskog mosta.

Dodatak za naočale i robot
Dodatak za naočale i robot "Murata Seiko-chan"
Kompanija DoCoMo u saradnji sa Olympusom, predstavila je svoj dodatak za naočale, odnosno sistem za navigaciju korisnika.

Također, Panasonic je predstavio svoju novi digitalnu kameru, "Lumix GH-2", kojom možete načiniti 3D fotografije i pregledati ih na 3D televizoru.

Sajam u Chibi trajat će pet dana.