Veoma popularna franšiza
16

Polyphony Digital proslavio 25. godišnjicu igre Gran Turismo objavom nostalgičnog videa

D. B.
Igra Gran Turismo je u svijet gaminga stigla prije 25 godina, a dosad je ova franšiza prodala više od 90 miliona kopija. Povodom godišnjice je objavljen video koji budi nostalgiju ljubitelja ove simulacije.

Prva igra Gran Turismo objavljena je 23. decembra 1997. godine te se počela prodavati u Japanu, a 16. novembra 2022. godine je pređena granica od 90 miliona prodanih kopija. Kako bi obilježio 25. godišnjicu franšize, studio Polyphony Digital je objavio video koji prikazuje evoluciju igre tokom godina. Kreator Gran Turisma Kazunori Yamauchi se također oglasio na PlayStation Blogu.

Kada je on stigao u Sony, bio je dio kluba za produkciju filmova, no kompanija ga je prebacila u odjel zadužen za razvoj prve PlayStation konzole.

"Nisam se nadao tom mjestu, no kad sada pogledam unazad, može se reći da sam imao mnogo sreće", napisao je Yamauchi.

Upravo je on u saradnji s dvojicom kolega i tri inžinjera započeo razvoj Gran Turisma, a danas Polyphony Digital zapošljava više od 200 ljudi. Osnivači tima su još uvijek uposlenici kompanije.

Nakon što se prvi Gran Turismo pojavio na tržištu u Japanu, ostatak svijeta je morao čekati mjesecima za priliku da isproba igru. Prodaja u Evropi je počela 8. maja 1998. godine, a u Sjevernoj Americi 12. maja 1998. godine. Igra je bila veliki hit te je prodana u 10,85 miliona kopija širom svijeta.

Najnoviji naslov u franšizi je Gran Turismo 7, koji je na konzole PlayStation 4 i 5 stigao 4. marta 2022. godine. Od tada Polyphony Digital svakog mjeseca nudi nadogradnje koje uključuju nove automobile, staze, lokacije za fotografisanje i drugo.

S obzirom na Yamauchijevu povezanost s Gran Turismom, vjerovatno je uzbuđen zbog istoimenog filma na kojem se trenutno radi. On je izvršni producent projekta, a snimanje je počelo u novembru. Premijera u kinima je zakazana za 11. august 2023. godine.

Film donosi priču o igraču Gran Turisma Jannu mardenboroughu, koji je učestvovao u takmičenju GT Academyja te postao profesionalni vozač trkaćih automobila. U filmu između ostalih glume David Harbour i Orlando Bloom, dok je režiser Neill Blomkamp.