Odluka gradonačelnika
9

Policijski robotski pas se vraća na ulice New Yorka

D. B.
Gradonačelnik New Yorka Eric Adams predstavio je robotskog psa koji se ponovo pridružuje njujorškoj policiji.

Njujorška policija je 2021. godine nakon protivljenja javnosti otkazala planove za uvođenje u službu robotskog psa Spota poznatog i kao Digidog, međutim, gradonačelnik Eric Adams je izdao naređenje da se robot ipak može koristiti u "opasnim situacijama".

NYPD će kupiti dva robota za 750.000 dolara te će ih koristiti samo u talačkim i drugim kriznim situacijama.

"Vjerujem da je tehnologija stigla među nas i da je se ne trebamo plašiti. Nekoliko glasnih ljudi se protivilo tome i mi smo napravili korak unazad, no to nije način na koji ja funkcionišem. Ja radim ono što je najbolje za grad", poručio je Adams.

Robotski pas Spot/Digidog je proizvod Hyundaijeve kompanije Boston Dynamics te je dizajniran za upotrebu u opasnim situacijama koje uključuju sigurnost i inspekcije. Francuska vojska ga je testirala i za potrebe borbe, primarno za izviđanje.

Tokom prethodne "turneje" s njujorškom policijom, Spot je korišten za prikupljanje informacija o naoružanim osobama koje su se zabarikadirale u objektu, a u drugoj situaciji se koristio za inspekciju kuće. Međutim, nakon što su kritičari izrazili zabrinutost zbog nadzora i privatnosti, bivši gradonačelnik Bill de Blasio uklonio robota iz službe.

"Jeziv je i šalje pogrešnu poruku Njujorčanima", kazao je glasnogovornik grada u to vrijeme.

Osim Digidoga, policija je najavila testiranje još dva tipa sigurnosne i nadzorne tehnologije. Riječ je o uređajuGuardian HX kompanije StarChase, koji ispaljuje GPS tagove za praćenje na vozila poput ručnog ili montiranog lansera te tako omogućava policajcima da ih pronađu bez potrebe za potjerom.

Drugi robot je K5 ASR iz kompanije Knightscope, koji predstavlja potpuno autonomnog vanjskog sigurnosnog robota, a kojeg policija želi koristiti za prikupljanje obavještajnih podataka.