Fotogalerija
280

Pogledajte kako izgleda Sarajevo snimljeno najnovijim iPhoneom 15

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Apple je nedavno predstavio najnapredniji iPhone do sada označivši ga brojkom 15, a prodaja je krenula tek prošloga petka.
Klix.ba je došao u posjed najjačeg modela Pro Max, koji ima nevjerovatnu kameru, koju mnogi porede sa profesionalnim fotoaparatima. Iskoristili smo nedjelju da snimimo par fotografija našeg glavnog grada, kako bismo se uvjerili u kvalitet kamere na najnovijem Applovom iPhoneu. Šta smo sve snimili i u kvalitet fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji.

Apple je novim iPhoneom napravio zasigurno jedan od najvećih koraka kada je u pitanju kvalitet fotografija i kamera. Samostalne kamere pružaju fleksibilnost, ali najnoviji iPhone kompanije Apple izaziva njihovu dominaciju na tržištu za poluprofesionalne korisnike s iznenađujuće dobrim omjerom cijene i performansi.

Kamere na iPhoneima su uvijek bile dobre, ali ove godine je Apple uveo tehnologiju koja izgleda kao da krši neke od zakona fizike. Zapravo, dodatak ove tehnologije čini iPhone 15 Pro Max privlačnim kao "pravom" kamerom.

Najveći napredak vjerovatno je telefoto objektiv, koji pomaže fotografu da "približi" subjekt, efikasno dovodeći udaljene objekte bliže kameri.

Većina telefoto objektiva na tradicionalnim DSLR ili bezrastežnim kamerama su veliki, često dugi od 15 do 30 centimetara. Ideja da je Apple uspio to postići u telefonu debljine 0,35 mm gotovo je neshvatljiva. Svjetlost jednostavno nema dovoljno prostora da bi snimila sliku. Ipak, to su uspjeli postići.

Apple to postiže koristeći ono što nazivaju "tetraprizmom - savijenom strukturom od stakla ispod objektiva - koja reflektira svjetlosne zrake četiri puta." To je zaista impresivno.