Tehnologija
0

Pet stvari koje sigurno niste znali o nanotehnologiji

Sarajevo-x.com
Ono što je počelo kao obična tema za razgovor na koktel zabavama fizičara sada je postalo stvarnost koja se sasvim tiho ušunjala u naš svijet. Riječ je naravno o nanotehnologiji koja podrazumijeva naučne i inžinjerske pojave na nivou atoma i molekula, obično u rasponu između jedan i sto nanometara, a AskMen.com je objavio nekoliko nepoznatih, ali i veoma zanimljivih činjenica o tehnologiji 21. stoljeća.

Samo jedna trećina Amerikanaca nanotehnologiju smatra moralno prihvatljivom

Nedavna studija, koju je sproveo Univerzitet u Wisconsin, pokazala je da od 1.015 ispitanika (odraslih Amerikanaca) njih 29,5% smatra da je nanotehnologija moralno prihvatljiva. Ovo je veliki kontrast u odnosu na 54,1% Britanaca, 62,7% Nijemaca i 72,1% Francuza koji nemaju moralnih dilema kada je riječ o nanotehnologiji.

Dietram Scheufel, voditelj istraživanja i profesor na Univerzitetu u Wisconsinu, vjeruje da odgovor za ovo odstupanje leži u religiji. Amerikanci vjeruju da nanotehnološka istraživanja zapravo predstavljaju "igranje Boga", te zbog neznanja i nerazumijevanja nanotehnologija se često izjednačava sa biotehnologijom i istraživanjem matičnih stanica.

Prema Scheufelovoj teoriji religija djeluje kao filter percepcije, filter za kojeg smatra da možda ometa Amerikance u prihvatanju budućih novih tehnologija.

Mikroorganizmi mogu proizvoditi nanotehnologiju

  1. godine istraživači sa Univerziteta u Teksasu su vršili eksperimente sa bakterijom E. Coli s ciljem kreiranja superprovodnika nanokristala koji bi se jednog dana mogli naći u sljedećoj generaciji optičkih kompjutera. Sićušni optički kompjuteri budućnosti mogli bi koristiti optičke signale radije nego električne signale za obradu podataka, a superprovodnik nanokristala koje proizvede bakterija djelovat će kao svjetleće diode, neophodne za prijenos optičkih signala.

Neki nanomaterijali se mogu sami razvijati

Molekule se mogu stvarati pod strogo kontrolisanim uslovima i udruživati s ciljem formiranja različitih konfiguracija ili drugih prirodnih svojstva molekularne hemije. Zahvaljujući ovom jednostavnom procesu vizija o mikrokompjuterima koji se sami razviju više se ne smatra fikcijom.

Tako su švedski istraživači bukvalno uzgojili nano žice, koje su formirale "nano drvo" na koje istraživački tim planira postaviti solarno "lišće", te tako stvoriti neku vrstu nano solarnog panela.

Prava prednost bukvalnog uzgajanja nanomaterijala jeste da se njihova kvaliteta ne mijenja i i da se ne javljaju određene mane, kojih ponekad ima u normalnom proizvodnom procesu. Međutim, poneki se skeptici boje da će procesi samostvaranja krenuti pogrešnim putem i dovesti čovječanstvo u sukob sa robotima, slično scenariju u filmovima "Terminator".

Možda upravo sada na sebi nosite nanotehnologiju

Složeni mikrokompjuteri, konfigurisani uz pomoć nanotehnologije, možda će biti aktuelni tek u budućnosti, ali jednostavna prva generacija nanomaterijala je bukvalno svuda oko nas i mnogo rasprostranjenija nego što možda mislite.

Različite kreme za sunčanje, kozmetički preparati, pa čak i odjeća znatno su unaprijeđeni zahvaljujući nedavnim otkrićima u oblasti nanotehnologije. Tako su se modne kuće poput Dockersa, Eddieja Bauera, Gapa, Old Navyja i Perryja Ellisa oslonile na novu tehnologiju, uz pomoć kompanije Nano-Tex, i kreirale vrlo izdržljive i kvalitetne odjevne predmete koji su gotovo neuništivi.

Da bi se kreirala ova revolucionarna tkanina, pamučna vlakna se natapaju u rastvoru sa trilion nanotehnoloških vlakana, koja se zatim zagrijavaju, kako bi se stvorila čvrsta hemijska veza između nano i pamučnih vlakana. Iako se na finalnom proizvodu ne vide niti osjete ikakve promjene, činjenica je da je finalni proizvod izuzetno otporan na tekućine, bilo da se radi o mrljama ili znoju, a čak se i ne gužva.

Nanotehnološka unapređenja klasičnih tkanina poput pamuka će svakako revolucionizirati način odijevanja u budućnosti. Uskoro bi se na tržištu mogli pojaviti namještaj i ćilimi otporni na mrlje i prljavštinu, a kada se kombiniraju sa novim, nanotehnologijom inspirisanim, dezinfekcijskim sredstvima, krajnji rezultat će svakako biti mnogo zdraviji dom, kojeg ćete vrlo lako i jednostavno moći održavati čistim i urednim.

Nanotehnologija se koristi u borbi protiv terorista

Britanske specijalne snage trenutno koriste jedva 15 cm duge "minijaturne zračne letjelice" WASP-ove za izviđanja u Afganistanu (Irak), na koja se mogu postaviti C4 eksplozivi. U međuvremenu izraelska vojska trenutno radi na razvoju minijaturnog robota, pod nadimkom "bionički stršljen”, koji će voditi vojne operacije u izrazito opasnim zonama. Također, naučnici sa MIT-a neumorno rade na poboljšanjima šansi za opstanak vojnika, razvojem izuzetno otpornih tjelesnih štitova, lasera i specijalnog oružja. Svidjelo se nama to ili ne, popularna video igrica "Halo" možda vrlo brzo postane stvarnost.

Ipak, postoji zabrinutost na globalnom nivou zbog opasnosti koje sa sobom nose nanotehnološka unapređenja za potrebe ratovanja. Nestabilnu utrku oružja uz proizvodnju molekula (nanotehnologija) mnogi smatraju jednom od najopasnijih svjetskih prijetnji u predstojećim godinama. Nano oružje se vrlo lako može proizvesti, održavati i dostaviti, zbog čega je gotovo nemoguće pratiti njegovo kretanje. Dalje, činjenica je da nano oružje gotovo odmah postaje zastarjelo, zbog čega su nacije prisiljene na konstantna usavršavanja u neizbježnoj i nestabilnoj utrci oružja.