Tehnologija
7

Pet najuvredljivih Appleovih aplikacija za žene

Klix.ba
Kompanija Apple bila je primorana da ukloni iz ponude igricu za djecu o plastičnim operacijama nakon velikog broja žalbi roditelja. Riječ je o aplikaciji koja poručuje kako žena ne može smršati dijetama već mora "ići pod nož". No, to nije jedina uvredljiva aplikacija koju je Apple napravio.

Aplikacija "Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie" poručuje mladim korisnicima: "U našoj klinici ona može uraditi liposukciju koja će je učiniti mršavom i lijepom. Potrebno je da napravimo male rezove na problematičnim područjima i isišemo suvišnu masnoću. Da li će te je operisati doktore?"

U kratkom periodu Apple je zaprimio više od 4.000 žalbi od Twitter korisnika i aplikacija je povučena u utorak.

Slijedi pet aplikacija koje su najuvredljivije za žene koje je napravio Apple Store:

1. "Boyfriend Trainer" je igrica koja nudi mogućnost korisnicama da tuče momka, kazni ga elektroškovima i drugim morbidnim načinima. Aplikacija, prema mišljenju Telegrapha, podržava nasilje u porodici jer ga djevojka u igrici zlostavlja, te svaki put kada pogleda drugu poprska oči sprejom.

2. "Carrot Dating App" nije tipična aplikacija za pronalaženje partnera. Umjesto da pošaljete poruku ženskoj osobi, ova aplikacija podstiče muškarce da je podmite. Mnogi je porede s prostitucijom, jer je poručivala: "Ubijedite same dame da je vrijedno provesti vrijeme s vama dajući joj ponudu koji jednostavno ne može odbiti". Apple ju je nedavno uklonio sa svoje liste.

3. "AMP UP Before You Score" je aplikacija koju je napravila kompanija PepsiCo. Aplikacija nudi 24 tipova žena s unaprijed pripremljenim chatovima koje muškarci trebaju odabrati.

Riječi poput "štreber", "student na razmjeni" i slično nazivi su pripremljenih chatova za takve tipove uz komentare: "Jeste li znali da Mona Lisa nema trepavice. Pitam se šta još brije?" Također, nudi savjet kako odbiti djevojku. Mnogi su poručili da bi se PepsiCo ipak trebao držati samo proizvodnje pića.

4. "Lulu" je tračarska aplikacija za žene za pronalaženje partnera koja vam nudi mogućnost ocjenjivanja i procjenjivanja muškaraca, tj. njegovog izgleda i seksualnih spobnosti javno. Aplikacija nudi mogućnost ženama da ocijene svoje prijatelje ocjenama od 1 do 10 odgovorajući na jednostvna pitanja o njihovom izgledu i osjećaju za humor.

5. "SkinnyCam" aplikacija je koja čini da na vašim fotografijama izgledate mršavije. Proizvođač aplikacije prepotstavlja da sve žene žele izgledati mršavo i više od toga. Kao da cilj svake žene mora biti da smršave.

Uprkos velikom broju žalbi neke aplikacije nisu povučene te ih i sada možete naći u Appleovoj ponudi.

Vezani članci