Preskupi za modernizaciju
45

Pentagon "penzioniše" dio flote zastarjelih borbenih aviona F-22 Raptor

D. B.
Američke snage namjeravaju povući iz upotrebe zastarjele borbene avione F-22 Raptor, a razlog je što bi njihova modernizacija bila preskupa.

Plan američke vojske je da "penzioniše" 33 borbena aviona F-22 Raptor kako bi oslobodila sredstva za razvoj novih dizajna borbenih aviona. To se smatra boljim rješenjem od skupih poboljšanja potrebnih kako bi se nastavili koristiti postojeći avioni u borbama.

Pentagon namjerava poslati 33 primjerka F-22 na "groblje" aviona u zračnu bazu Davis-Monthan u Tucsonu u Arizoni, a ušteđeni novac će koristiti za istraživanje i razvoj programa Next-Generation Air Dominance. Ovaj plan je podržao i Kongres, tako da će broj američkih F-22 aviona biti smanjen sa 185 ba 153.

Prema procjenama, modernizacija aviona F-22 Raptor bi koštala dvije milijarde dolara u periodu od osam godina, a ta sredstva SAD radije žele uložiti u novije avione.

Preostali F-22 avioni će biti stacionirani u bazama koje se nalaze u Virginiji, na Havajima, Floridi i Aljasci, potvrdila je glasnogovornica Američkih zračnih snaga Ann Stefanek.

S druge strane, sekretar Američkih zračnih snaga Frank Kendall je kazao da ne očekuje povlačenje dodatnih F-22 aviona u skorije vrijeme.

Pokušaji da se uštedi novac za istraživanje i razvoj dolazi u vrijeme kada je Bijela kuća predložila najveći vojni budžet u američkoj historiji zatraživši 813,3 milijarde dolara za narednu godinu, odnosno 31 milijardu dolara više nego je odobreno za 2022. godinu. Prijedlog uključuje 682 miliona vojne pomoći Ukrajini, kao i povećanje finansiranja istraživanja i razvoja, što iznosi ukupno nešto više od 130 milijardi dolara. Vojska, mornarica i marinci bi mogli ostati bez 4.300 članova, dok će ljudstvo zračnih snaga porasti za 200 članova.