Google Alarm vas upozorava
0

VIDEO / Pažnja! Vaši podaci su upravo proslijeđeni Googleu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pretraživač Google ili naprimjer stranice poput Facebooka, posjeduju poprilično veliku količinu podataka o svojim korisnicima. Vjerovatno ste i do sada bili svjesni toga da brojne stranice koje posjećujete šalju vaše podatke Googleu, ali sada možete tačno znati o kojim se stranicama radi, zahvaljujući Google Alarmu koji će vas upozoriti.

Google Alarm je dodatak za browsere koji audio-vizuelnim signalom obavještava korisnika da stranica koju posjećuje šalje njegove privatne podatke Googleu.

Dodatak, koji nesnosnom bukom, sličnom zvuku vuvuzela, obavještava korisnika, razvio je Jamie Wilkinson, tehnolog iz San Francisca, koji je dio tima koji se okuplja oko stranice fffff.at.

Instalirajući Google Alarm uvidjet ćete da gotovo sve stranice koje posjećujete skupljaju vaše podatke i proslijeđuju ih Googleu.

Skoro svaki put kada posjetite neku stranicu aktivirat će se alarm i začut ćete nesnosni zvuk vuvuzela, no ipak vjerovatno želite znati koje su to stranice koje obavještavaju Google o vašim navikama i šalju vaše podatke.

Za sada je ovaj dodatak dostupan za korisnike Firefoxa i Google Chromea koji dodatak mogu preuzeti ovdje.