"Procurile" fotografije
27

Ovako izgleda Logitechova ručna konzola koja stiže ove godine

D. B.
Izgled Logitechove ručne cloud igraće konzole otkriven je nekoliko sedmica nakon što je kompanija nagovijestila da radi na novom uređaju.

Logitech G i Tencent Games su potvrdili planove za ručnu igraću konzolu ranije ovog mjeseca, a poznati tipster s Twittera Evan Blass je objavio fotografije konzole koje otkrivaju da ima pristup Google Play Storeu, kao i da podržava Xbox Cloud Gaming Te Nvidijinu GeForce Now uslugu.

Logitech G Gaming Handheld veličinom otprilike odgovara Nintendovoj konzoli Switch, a čak koristi i sličan interfejs koji omogćava pregled aplikacija i igara. Jedna fotografija prikazuje Chrome i YouTube aplikacije, kao i Xbox, Nvidia i Steam ikonce. Nakon što je Blass objavio fotografije, Logitech je brzo uložio žalbu s ciljem uklanjanja fotografija s Twittera te je tako "potvrdio" autentičnost uređaja.

Pristup Google Play Storeu znači da bi konzala trebala moći pokretati najnovije igre za mobilne igre te da bi trebala biti fokusirana na cloud gamingu. Logitech nikada nije spomenuo podršku za Android ranije ovog mjeseca, nego se fokusirao na podršku različitih cloud gaming servisa.

Bijela konzola ima dvije analogne palice, D-Pad, kao i dugmad Y, B, A i X. Tu su i četiri dugmeta naprijed, Logitech, home, menu i context menu dugme. Također, posjeduje dva bumper dugmeta i dva okidača, baš kao većina modernih kontrolera.

Još uvijek nije jasno koliko je velik ekran Logitechove konzole, ali jedna fotografija otkriva potencijalno "mute" dugme i microSD slot za proširenje memorije.

Logitechova konzola bi mogla biti prva koja će koristiti Qualcommovu novu G3x platformu. Najavljen prošle godine, G3x čip je dizajniran za ručne konzole poput Steam Decka i Switcha, a ima Adreno GPU jedinicu sposobnu da pokreće najnovije igre za mobilne uređaje.

Dosad je viđen samo Razerov developer kit uređaj koji koristi G3x, zajedno sa 6,65-inčnim OLED ekranon frekvencije osvježavanja od 120Hz.

Logitech će konzolu predstaviti nešto kasnije ove godine, a fotografije su se pojavile nekoliko mjeseci nakon što je Valve predstavio svoj Steam Deck koji je transformisao PC gaming. Steam Deck podržava cloud gaming servise kao što su Stadia i Xbox Cloud Gaming, ali definitivno ima mjesta i za Android alternativu koja može pokretati cloud igre i koja nije ovisna o mobitelu.

Vezani članci