Bez napredne opreme
21

Otkriveno kako je autistični haker objavio klipove nadolazeće igre GTA VI

D. B.
U filmskim scenama hakeri obično sjede za velikim stolovima i koriste vrhunsku skupocjenu tehnologiju, no haker Arion Kurtaj je totalna suprotnost.

Riječ je o hakeru iz hakerske grupe Lapsus$ koji je uzrokovao "potres" u svijetu gaminga kada je ukrao i objavio klipove, a koji su otkrili gameplay još uvijek neobjavljene igre GTA VI. On je to učinio pomoću Amazon Fire TV sticka, smartphonea, tastature i miša i to dok je bio na slobodi nakon plaćenja kaucije u slučaju hakovanja kompanije NVIDIA.

Kurtaj je hakovao Rockstar Games, kreatora igre GTA VI te se predstavio kao "napadač" na Slack kanalu pomenute kompanije. Napad je izvršio iz jeftinog hotela u koji su ga vlasti smjestile nakon što su ga hakeri "doksirali", objavili na internetu detaljne informacije o njemu i njegovoj porodici te tako ugrozili njihovu sigurnost. Dok je bio u hotelu, nije mu bio dozvoljen pristup internetu, no on je koristio Fire TV Stick.

Detalji Kurtajevih ilegalnih poteza su izašli u javnost nakon sedmodnevnog suđenja u kojem je proglašen krivim za hakovanje Rockstara, Revolta i Ubera. Osuđen je i jedan 17-godišnjak, no za razliku od Kurtaja, on je još uvijek na slobodi nakon plaćanja jamčevine. Obojica su autistični.

Kurtaj nije prisustvovao suđenju nakon procjene psihijatara da je nesposoban za to. Porota je odlučivala samo da li je počinio djela za koja se tereti, a ne da li ih je počinio s kriminalnom namjerom.

Lapsus$ je na sudu opisan kao "grupa digitalnih bandita", a vjeruje se da je čine uglavnom tinejdžeri iz Brazila i Velike Britanije. Kurtaj i neimenovani 17-godišnji mladić su dvojica od sedam uhapšenih članova u Velikoj Britaniji.

Između 2021. i 2022. godine Lapsus$ je hakovao Samsung, T-Mobile i Microsoft. Iako je grupa tražila otkupnine, nije poznato da li je i koliko novca od njih dobila.