Umjetna inteligencija
35

Novi profesor informatike na Harvardu bit će ChatGPT: Vodit će učenike ka tačnom odgovoru

S. Š.
Zgrada Harvarda (Foto: Shutterstock)
Zgrada Harvarda (Foto: Shutterstock)
Univerzitet Harvard planira da koristi AI chatbot sličan ChatGPT kao instruktora na svojim časovima informatike i računarstva.

Ove godine studentima koji upišu Computer Science 50: Introduction to Computer Science, vodeći kurs kodiranja na Harvardu, na raspolaganju će biti novi alat za učenje: umjetna inteligencija.

Počevši od jeseni, studenti će moći da koriste AI da im pomognu da pronađu greške u svom kodu, daju povratne informacije o dizajnu studentskih programa, objasne nepoznate linije koda ili poruke o greškama i odgovaraju na pojedinačna pitanja", saopćenje je profesora CS50 Davida J. Malana koje je poslao putem svog e-maila, prenosi The Harvard Crimson.

Ovo je nagli zaokret u odnosu na prošlu školsku godinu kada Harvard nije imao regulisanu upotrebu vještačke inteligencije na kraju jesenjeg semestra 2022. godine.

Međutim, studenti neće koristiti ChatGPTili GitHab Kopilot, koji su popularni među programerima. Profesor Malan kaže da su ti alati "trenutno previše korisni". Umjesto toga, Harvard je razvio sopstveni veliki jezički model, "Ce-Es50 bot" koji će biti "sličan po duhu", ali će se fokusirati na "vođenje učenika ka odgovoru, a ne da im daje gotove."

Ce-Es50 će također biti dostupan studentima koji nisu sa Harvarda.

"Čak i ako niste student na Harvardu, dobrodošli ste da preuzmete ovaj kurs besplatno i prođete kroz 11 nedelja kursa", navedeno je na sajtu Harvarda. Nastavnici u drugim institucijama također mogu licencirati materijal za sopstvene kurseve.

Vezani članci