Obećavajuća tehnologija
154

Novi implantati retine bi mogli slijepima omogućiti umjetni vid

D. B.
Nova verzija implanteta retine konačno bi mogla omogućiti umjetni vid slijepim osobama.

Istraživanje vodi Diego Ghezzi, a inovativno rješenje za implantat retine funkcionište u kombinaciji s pametnim naočalama koje sadrže kameru i mikrokompjuter, a koriste se i elektrode koje stimulištu ćelije retine. Način na koji sve ovo funkcioniše prilično je genijalan.

Kamera u pametnim naočalama snima okolinu i šalje podatke ka mikrokompjuteru smještenom u okviru naočala, a taj mikrokompjuter pretvara te podatke u svjetlosne signale. Elektrode u implantatu retine potom koriste te svjetlosne signale za stimulaciju retine. Osoba u konačnici vidi crno-bijelu verziju slike sastavljenu od tačkica svjetla.

"To je kao kad gledate zvijezde na noćnom nebu, naučite prepoznavati specifična sazvježđa. Slijepi pacijenti bi vidjeli nešto slično našem sistemu", rekao je Ghezzi za SciTechDaily.

Istraživanje je počelo 2015. godine, a tehnologija tek treba biti testirana na ljudima jer dobijanje medicinskog odobrenja dugo traje. Međutim, naučnici su napravili VR program koji simulira i prikazuje ono što bi pacijenti vidjeli pomoću implantatata.

Novi implantati sadrže čak 15.000 elektroda.

"Nismo bili sigurni da li će ovo biti previše ili premalo elektroda. Tek trebamo ustanoviti odgovarajući broj kako bi reproducirana slika bila adekvatna, odnosno kako bi tačkice bile dovoljno udaljene tako da pacijenti mogu razlikovati jednu pored druge. Također, mora ih biti dovoljno kako bi se omogućila adekvatna rezolucija slike", dodao je Ghezzi.

Dosad je VR program prokazao da je 15.000 elektroda idealan broj za stvaranje slike.