Tehnologija
426

Nova verzija Klix.ba aplikacije za iPhone: Rich Notifications, Today Widget, Offline content...

Piše: M. Š.
Nova verzija aplikacije Klix.ba za iPhone
Nova verzija aplikacije Klix.ba za iPhone
Nedugo nakon izlaska 10. jubilarne verzije iOS-a, Appleovog operativnog sistema za pametne telefone, portal Klix.ba priključio se trendu i među prvima je unaprijedio svoju aplikaciju kako bi korisnici mogli iskoristiti sve prednosti novog iOS-a.

Apple je službeno omogućio download iOS-a 10 13. septembra i već bilježi uspjehe. Za kratko vrijeme, i u trenutku pisanja ovog teksta, prema podacima Mixpanela već je 71% korisnika instaliralo najnoviju verziju ovog operativnog sistema. Veliki procenat instalacija novog iOS-a potvrđuje činjenicu da su Appleovi korisnici pametnih telefona najzahtjevniji na tržištu i, za razliku od korisnika konkurentskih operativnih sistema (Android, Windows Phone), prednjače u prihvatanju nadogradnji za novi operativni sistem i u prihvatanju nadogradnji aplikacija.

Nova verzija Klix.ba aplikacije za iOS (5.3) je dodatno brža i stabilnija u odnosu na prethodnu, a izdvojili bismo neke od važnih značajki:

iOS 10 Rich Notifications

Jedna od najinteresantnijih značajki novog iOS-a su predivno dizajnirane notifikacije (Rich Notifications). Od sada će, uz push notifikaciju Klix.ba, korisnici iOS-a 10 dobivati i fotografiju ili video članka. Uz pomoć 3D Toucha notifikacija se može i proširiti preko cijelog ekrana, čak i zaključanog, i prikazati važnu vijest zajedno sa fotografijom ili videom. Onim korisnicima koji nisu uključili push notifikacije za našu aplikaciju, u kojima šaljemo samo breaking vijesti, savjetujemo da ih svakako uključe (možete ih uključiti na opciji Settings -> Klix.ba -> Nofitications).

Klix.ba Today Widget

Uz iOS 10 Apple nastavlja širiti 3D Touch podršku tako da sada možete na zaključani ekran vašeg iPhonea ili na Today ekran dodati widgete za aplikacije koji ne zahtijevaju da se aplikacija uopće pokrene. Takav widget sada ima i Klix.ba aplikacija za iOS, gdje možete brzinski bez otvaranja aplikacije vidjeti tri trenutno najaktuelnije vijesti. Klix.ba widgetu možete pristupiti i 3D touch pritiskom na ikonicu aplikacije, gdje se također nalaze i prečice za početnu stranicu, najnovije vijesti, najčitanije vijesti i dojavu.

Background data fetch

Uveden je background data fetch koji omogućava da, i kada ne koristite aplikaciju, iOS sam za vas osvježava najnovije aktuelne vijesti koje možete čitati odmah čim otvorite aplikaciju. Vijesti koje se tako preuzimaju možete također čitati poslije ako se nalazite negdje gdje nemate pristup internetu.

Bug fixes & performance improvements

Od ostalih novosti u novoj verziji tu su svakako nezaobilazni ispravci prijavljenih bugova i generalno bolji i brži rad aplikacije. Članci se sada prikazaju mnogo brže i ljepše, moguće je osvježiti komentare sa opcijom pull to refresh, ispravljen je i bug u dojavi zbog kojeg se nisu mogle učitati slike.

Ukoliko do sada niste, preuzmite Klix.ba aplikaciju sa App Storea, ili je samo updateujte.