Očekuju se lijepi prizori
19

Misija Artemis 2 će koristiti lasere za prijenos HD fotografija i snimaka Mjeseca

D. B.
Astronauti koji budu dio NASA-ine misije Artemis 2 testirat će lasersku komunikaciju na putu oko Mjeseca s ciljem bržeg prijenosa fotografija i videa.

Američka svemirska agencija NASA koristi lasere kako bi unaprijedila komunikaciju između svemirskih letjelica. U prošlosti se oslanjala na radio signale koji su se slali kroz njenu Deep Space Network mrežu kako bi se obavljao prijenos svih vrsta naučnih podataka sondi u dubokom svemiru do Zemlje. Međutim, laseri imaju mogućnost značajnog povećanja količine podataka koje svemirska letjelica može poslati, a NASA je sada spremna testirati ovu tehnologiju tokom putovanja oko Mjeseca.

Riječ je o laserskoj komunikaciji u formi Orion Artemis 2 Optical Communications System (O2O) terminala, koji će se koristiti tokom misije Artemis 2. U ovoj misiji će učestvovati i posada, koja će krenuti na putovanje oko Mjeseca.

"O2O sistem u kapsuli Orion slat će na Zemlju fotografije i snimke visoke rezolucije iz lunarne regije", saopćeno je iz NASA-e. Ako sve prođe prema planu, sistem bi trebao omogućiti gledaocima na Zemlji da vide Mjesec u realnom vremenu kao nikad ranije.

Kako bi postavila temelje za buduću lasersku komunikaciju, NASA je u proteklih nekoliko godina lansirala nekoliko demonstracijskih satelita. Laser Communication Relay Demonstration (LCRD) je lansiran u decembru 2021. godine kao prvi laserski relej američke agencije. Potom je uslijedilo lansiranje satelita TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) CubeSat prošle godine, koji je dostigao brzinu prijenosa podataka od 200 GB u sekundi.

Sada se NASA priprema za lansiranje terminala LCRD Low-Earth-Orbit (LEO) User Modem and Amplifier Terminal (ILLUMA-T)m koji će se spojiti s japanskim eksperimentalnim modulom na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Kada bude operativan, ILLUMA-T će prenositi podatke na Zemlju putem LCRD-a i postaviti temelj za O2O sistem koji će biti u kapsuli Orion tokom misije Artemis 2.

NASA planira na Zemlju prenositi fotografije i video u realnom ili gotovo realnom vremenu tokom misije Artemis 2, tako da se očekuju spektakularni prizori.