Tehnologija
0

Microsoft ugrađuje glasovne komande u automobile

Sarajevo-x.com
Microsoft Corp. je potpisao ugovor sa proizvođačima automobila Hyundai i Kia prema kojem će se u ovim vozilima ugraditi unutrašnji softver koji omogućava upotrebu glasovnih komandi za podešavanje muzičkih playera i telefona.

Ekskluzivni jednogodišnji ugovor koji Microsoft ima sa Ford Motor kompanijom ističe u novembru. Fordov sistem nazvan "Sync" omogućava povezivanje mobilnih telefona, iPoda i MP3 playera sa audio sistemom u autu.

Hyundai Motor Co. i Kia Motors moći će prodavati automobile s ovim uređajima širom svijeta, počevši od novembra. Kompanije rade i na novim mogućnostima i moguće je da neće biti spremne za lansiranje ove jeseni, istakao je Velle Kolde, menadžer u Microsoft Autu.

Još uvijek se ne može potvrditi kakvu opremu će ova vozila imati, ali se zna da će softver uključivati navigaciju i servis za hitne pozive koji će se aktivirati kada se otvore zračni jastuci.

"Specifične karakteristike bit će kreirane zavisno od tipa vozila u koji će biti ugrađene," rekao je Kolde. Takođe će biti prilagođeni geografiji i potrebama svake zemlje u kojoj će se prodavati, prenosi AP.