Lista će se širiti
2

Meta AI je nova chatbot platforma s 28 ličnosti: Snoop Dogg, Israel Adesanya, Paris Hilton...

D. B.
Glasine s početka ove sedmice su se pokazale istinitim jer je kompanija Meta na svom događaju Connect saopćila da će lansirati niz digitalnih ličnosti izgrađenih na nedavno najavljenoj Meta AI chatbot platformi.

Meta AI je novi genAI asistent koji će obuhvatiti različitu imovinu ove kompanije uključujući WhatsApp, Messenger, Instagram, a uskoro i Ray-Ban Meta pametne naočale te VR headset Quest 3. Korisnici će moći komunicirati s asistentom pomoću jednostavnih upita. AI tehnologija je izgrađena na prilagođenom modelu izvedenom iz Metinog open source jezičkog modela LLaMA 2 LLM, a nudit će informacije u realnom vremenu s weba koristeći Microsoft Bing.

Kompanija nudi 28 chatbot "likova" namijenjenih različitim interesima, bilo da se radi o sporu, medijima, žanrovima i slično. Ovi likovi će koristiti glasove savremenih influensera i slavnih ličnosti, a među njima su Charli D'Amelio (Coco, plesačica), Chris Paul (Perry, profesionalni golfer koji pomaže u usavršavanju udarca), Dwayne Wade (Victor, ironman triatlonac koji motiviše korisnika da bude najbolja verzija sebe), Israel Adesanya (Luiz, MMA talent) Kendal Jenner (Billie, vjerna saputnica), LaurDIY (Dylan, DYI i Craft ekspert i saputnik generacije Z), MrBeast (Zach, veliki brat kojem je stalo da pomogne), Naomi Osaka (Tamika), Paris Hilton (Amber, partnerica detektivka), Raven Ross (Angie, kraljica fitnessa koja balansira fitness i meditaciju), Roy Choi (Max, iskusni kuhar koji daje kulinarske savjete), Sam Kerr (Sally, prijateljica slobodnog duha), Snoop Doog (Dungeon Master, spreman za avanture) i Tom Brady (Bru, mudri sportski debatant).

Međutim, to nije sve jer će se popisu u narednim sedmicama pridružiti Bear Grylls, Chloe Kim, Josh Richards i drugi.

Otkako se ChatGPT pojavio u novembru prošle godine, Meta je relativno spora u plasiranju svog generativnog AI chatbota, barem u poređenju s rivalima poput Googlea i Microsofta. Umjesto toga se kompanija fokursirala na LLaMA platformu, svoj open source veliki jezički model dizajniran za komercijalnu upotrebu, kao i niz AI obogaćenih multimodalnih alata.