Važan za procjenu stanja
22

Lansiran satelit za praćenje svemirskog otpada

D. B.
Svemirska letjelica ADRAS-J kompanije Astroscale, demonstracijski satelit koji bi mogao pomoći u budućim naporima čišćenja svemirskog otpada, uspješno je lansirana s Novog Zelanda te je stigla u orbitu.

Satelit je poslan u svemir na vrhu rakete Electron kompanije Rocket Lab. Ova misija je dio prve faze (Phase 1) Commercial Removal of Debris Demonstration programa japanske svemirske agencije JAXA-e, u kojoj će se ADRAS-J sastati sa gornjom fazom stare japanske rakete, a koja se nalazi u orbiti od 2009. godine.

Nakupljanje svemirskog otpada u orbiti Zemlje traje već desetljećima i postaje rastući problem, a svemirske agencije širom svijeta sve više rade na rješenju. Mnoge kompanije dizajniraju potencijalna rješenja, a jedno od potencijalnih bi moglo biti uklanjanje svemirskog otpada iz orbite ili pomijeranje na nižu visinu kako bi mogao sagorjeti u atmosferi. ADRAS-J će biti prvi koji će pokušati prići komadu svemirskog otpada kako bi ga okarakterizirao oslanjajući se na podatke sa Zemlje.

U narednih nekoliko mjeseci će se satelit "probijati" do svog cilja, a na kraju će se pokušati približiti dovoljno blizu kako bi napravio fotografije i procijenio njegovo stanje, na osnovu čega će biti ustanovljeno da li se može ukloniti.

"ADRAS-J je zvanično na dužnosti i spreman je sastati se sa svemirskim otpadom. Neka nova era svemirske održivosti počne", saopćeno je iz kompanije Astroscale.