Tehnologija
5

Kompanija Lenovo predstavila prvi Google Tango smartphone

Klix.ba
Kompanija Lenovo je predstavila prvi Project Tango smartphone, koji je opremljen Googleovom tehnologijom 3D skeniranja.

Radi se o smartphoneu Phab2 Pro, eksperimentalnom uređaju koji donosi kompjutersku viziju i 3D senzorske mogućnosti na smartphone i tablet kompjutere. Kao dodatak tipičnim kamerama i senzorima, Tango uređaji su opremljeni senzorima za pokret i dubinu, kao i softverom kompjuterske vizije, kako bi kreirali proširenu stvarnost koja ne bi bila moguća na postojećim smartphoneima.

Dodatne komponente su utjecale na povećanje veličine smartphonea Phab2 Pro, koji ima ogromni 6,4-inčni Quad HD ekran. Uređaj posjeduje i 4K-ready kameru od 16 megapiksela, 4 GB RAM-a i dva SIM slota, kao i Qualcommov Snapdragon 652 procesor s osam jezgara. Interna memorija iznosi 64 GB, a moguće ju je proširiti microSD karticom.

Uređaj će biti dostupan u zlatnoj i sivoj boji kada se u augustu pojavi u prodavnicama po cijeni od 499 dolara.

Za one koji žele potrošiti manje, Lenovo je pripremio još dva Tango uređaja, Phab2 koji će koštati 199 dolara te Phab2 Plus za koji će biti potrebno izdvojiti 299 dolara.

Phab2 ima 6,4-inčni HD ekran i kameru od 13 MP, dok Phab2 Plus posjeduje 6,4-inčni ekran, dvije stražnje kamere od 13 MP sa istim procesorom slike koji se nalaze i u kameri Leica. Na pomenuta dva smartphonea će kupci čekati do septembra.

Naravno, upotrebljivost nove tehologije zavisi od toga koliko je dobro mogu iskoristiti aplikacije. Na Google Play postoji više od 100 takvih aplikacija, uključujući i igre. Upravo će za igre Project Tango biti najviše korišten.

No, AR tehnologija je mnogo više od zabave, jer korisnicima omogućava mjerenje dimenzija prostora ispred njih jednostavnim usmjeravanjem uređaja.