Tehnologija
13

Kina postala treća zemlja svijeta koja je osvojila Mjesec

Klix.ba
Kineski rover "Jade Rabbit" sigurno je sletio na površinu Mjeseca, objavila je državna televizija te zemlje.

Rover je prevezen svemirskom letjelicom Chang'e 3 koja je uspješno dotakla tlo satelita. Sada će se razdvojiti od letjelice i krenuti u misiju.

Zadatak je bio opisan kao jedna od najtežih misija. Kineski rover ima sofisticiraniju opremu među kojom je i radar koji kopa tlo i mjeri sastav mjesečevog tla i kore.

Jade Rabbit je težak 120 kilograma. Može se penjati uz brdo pod nagibom od 30 stepeni i putovati brzinom do 200 metara na sat.

Prošlo je 37 godina otkako je prvi rover sletio na Mjesec i milione ljudi širom svijeta očekivali su nastavak operacija.

Kina je treća zemlja, nakon SAD-a i Rusije, koje su uspjele napraviti veliki korak naprijed i postale respektabilan svjetski igrač u svemiru.

"Ovakve opservacije i sistemi praćenja imaju utjecaj ne samo na unapređenje svemirskih istraživanja već i na nacionalnu sigurnost jer se može koristiti za nadziranje prostora, te posmatranje Kineza i drugih nacija iz svemira", rekao je Dean Cheng, istraživač iz Heritage fondacije.

Jade Rabbit bi trebao dinijeti uzorke na Zemlju 2017. godine, te bi se 2020. godine trebao ponovo vratiti na Mjesec. Astronaute kineska nacija planirati poslati u svemir 2025. godine.