Naprednija od izraelske
0

Južna Koreja će proizvesti svoju "željeznu kupolu" kako bi se zaštitila od Sjeverne Koreje

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Južna Koreja razvija vlastitu "željeznu kupolu" nakon što se uvjerila u efikasnost ovog sistema u konfliktu Izraela i Hamasa ranije ove godine.

Južna Koreja je spremna potrošiti 2,6 milijardi dolara na tehnologiju "željezne kupole" kako bi zaštitila glavni grad Seoul i druga ključna područja koja se nalaze nekoliko kilometara od granice sa Sjevernom Koreju.

Dvije zemlje su ušle u rat početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, a sukob je zaustavljen primirjem 1953. godine. Međutim, mirovni sporazum nikad nije potpisan, a zemlje su nastavile desetljećima razvijati ofanzivne strategije. Krajem prošle godine je Sjeverna Koreja pokazala svoje najveće interkontinentalne balističke projektile, dok je JUžna Koreja u aprilu ove godine predstavila supersonični borbeni avion.

Postoje informacije koje govore daje Sjeverna Koreja raspodijelila arsenal od 13.000 pušaka i raketnih bacača duž granice od koje je glavni južnokorejski grad Seoul udaljen svega 40 kilometara. U gradu živi više od 25 miliona ljudi.

Južna Koreja već posjeduje odbrambene protivraketne sisteme Patriot i Terminal High Altitude Aera Defence (THAAD), a od prošle godine su u pripravnosti i južnokorejski taktički zemlja - zemlja projektili (KTSSM). No, administracija za odbranu DAPA nije zadovoljna pa je odobren plan za razvoj "željezne kupole" koja bi bila sofisticiranija od izraelske verzije. Projekt će koštati 2,6 milijardi dolara, a očekuje se da će biti završen do 2035. godine. To je zapravo tek djelić godišnjeg budžeta za odbranu koji iznosi 50 milijardi dolara.