Peta zemlja u historiji
130

Japanci sletjeli na Mjesec: "Uspostavili smo kontakt s letjelicom, ali imamo i loše vijesti"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanska svemirska agencija (JAXA) je danas u 16 sati započela zahtjevan "svemirski manevar" u pokušaju prvi put sletjeti na površinu Mjeseca. Do sada su to uspjele samo četiri zemlje - SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i Indija.

Prema posljednjim informacijama, lander je sletio na površinu Mjeseca, ali za sada nije poznato radi li se o uspješnom, odnosno "mekom slijetanju". Meko slijetanje (engl. soft landing) na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici.

Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) znači spuštanje na tlo pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice, a često i do gubitka kontakta.

JAXA je na konferenciji za novinare navela da ima kontakt s landerom, ali da solarni paneli ne generiraju energiju. Naveli su da pokušavaju primiti i analizirati dodatne podatke. Za sada izgleda da većina sistema funkcionira, no i dalje ostaje problem s napajanjem.

"Smatramo da se radi o uspješnom slijetanju jer smo postigli većinu zadanih ciljeva. Što se tiče solarnih ćelija, one ne generiraju struju, mogući problem je taj da paneli nisu okrenuti u pravom smjeru. Za sada koristimo bateriju. Ne znamo koliko će baterija trajati, možda nekoliko sati", istaknuto je na press konferenciji.

Kuninaka, generalni direktor Japanske svemirske agencije, kaže da bi, kako se položaj Mjeseca mijenja, sunčeva svjetlost mogla pogoditi solarne ćelije, koje bi mogle napuniti njegovu bateriju. Međutim, dodaje, to bi moglo potrajati više od mjesec dana.