Robot najbolji čovjekov prijatelj
0

FOTO+VIDEO / Japanci izumili robotskog psa koji pomaže slijepim ljudima

Sarajevo-x.com
Iako bi moglo proći mnogo vremena dok ljudi ne počnu u park izvoditi robotske pse, japanski naučnici su proizveli jednog koji može pomoći slijepim osobama i biti njihov vodič.

Robotskog psa je proizvela kompanija NSK u saradnji sa Univerzitetom za elektrokomunikacije. On koristi Microsoftov Kinect i senzor za daljinu kako bi stvorio 3D vizualizaciju prepreka koje se nalaze ispred njega.

U videu se vidi robotski pas koji vodi naučnika čije su oči prekrivene. Na ravnim površinama robot ubrzava pomoću svojih točkova, dok ih na neravnim površinama ne koristi, te se kreće sporije. Njegove "šape" su opremljene senzorima koji pomažu pri izbjegavanju prepreka.

Pas se kontroliše preprogramiranjem softvera i stvaranjem pritiska na rukohvate. Robot odgovara na instrukcije sintetičkim ženskim glasom. Buduće verzije robotskog psa će uključivati glasnovne komande i GPS za tačnije upute.

Robotski pas je još uvijek u fazi razvoja, koja je počela 2005. godine.

Iako će trebati dosta vremena da ovi psi dostignu nivo na kojem su pravi psi, naučnici smatraju da brzo starenje svjetske populacije otvara buduće tržište za ovakve uređaje. Prošle je sedmice proizvođač automobila Toyota otkrio planove za robota visoke tehnologije koji će pomagati pri podizanju paralizovanih pacijenata iz kreveta i pomagati im da hodaju.

Potpuno neovisni robot Walk Assist je zapravo kompjuterizovana metalna noga koja pomaže pri rehabilitaciji. Uređaj Patient Transfer Assist može transportovati pacijente do toaleta. Oba uređaja su predstavljena na konferenciji u Tokiju.

Uređaj koji transportuje pacijente se pokazao veoma korisnim jer medicinske sestre ne moraju podizati veliki teret pri pomijeranju pacijenata.

Zvaničnici Toyote se nadaju da će ovi uređaji biti na tržištu 2013. godine. Vjeruju da imaju veliki potencijal na japanskom tržištu.