Top trendovi na Twitteru
0

Izlijevanje nafte, SP, Justin Bieber i Paul obilježili 2010.

Sarajevo-x.com
Izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu i Svjetsko nogometno prvenstvo održano u Južnoafričkoj Republici su dva događaja koja su zaokupila najviše pažnje korisnika Twittera. Naravno, raspravljali su Twitteraši i o Justinu Bieberu, te filmu "Inception".

Mikrobloging servis Twitter analizirao je 25 milijardi tweetova poslanih tokom 2010. godine, te načinio top listu trendova u osam kategorija: Ljudi, Filmovi, Televizija, Događaji, Sport, Tehnologija, Svjetsko prvenstvo i Hashtagovi.

Na osnovu toga načinjena je lista top 10 trendova, koji jasno pokazuju šta je korisnike Twittera najviše zanimalo tokom 2010. godine.

Najviše se raspravljalo o izlijevanju nafte u Meksičkom zaljevu, velikoj ekološkoj katastrofi koja je od aprila do septembra bila glavna tema i svih svjetskih medija.

Raspravljali su twitteraši i o Svjetskom prvenstvu 2010, napornim vuvuzelama koje su postale veoma popularne uprkos tome što stvaraju nesnosnu buku koja podsjeća na riku slonova.

Veliku pažnju privukao je i film "Inception" Christophera Nolana. Glumaču ekipu u popularnom SF-trileru predvodi Leonardo DiCaprio, koji glumi Dona Cobba, apsolutno najboljeg eksperta u umjetnosti izvlačenja i krađe vrijednih tajni iz dubine podsvjesnog za vrijeme sna.

Prema analizi Twittera 2010. godinu obilježila je i preminula hobotnica Paul, koja je tačno predviđala pobjede i poraze tokom Svjetskog prvenstva.

"Trendovi ukazuju na najznačajnije stvari u životima ljudi. Svakodnevno na Twitteru korisnici pišu o sportskim temama, o dešavanjima u svijetu, o novim tehnološkim dostignućima, o slavnim osobama i svemu ostalom.

Popis trendova odražava ono što se događa u našem svijetu i pokazuje moć pretvaranja bilo kakvog događaja ili priče u zajedničko iskustvo. Uz to naglašava se i vrijednost Twittera kao informacijske mreže u stvarnom vremenu", navodi se u saopćenju koje je objavio mikrobloging servis.

Top 10 trendova:

  1. Izljevanje nafte u Meksičkom zaljevu
  2. Svjetsko prvenstvo 2010.
  3. Film "Inception"
  4. Zemljotres na Haitiju
  5. Vuvuzele
  1. Appleov iPad
  2. Google Android
  3. Justin Bieber
  4. Film "Harry Potter & the Deathly Hallows"
  5. Hobotnica Paul