Najpogodnija za turiste
57

Istražili smo šta je eSIM kartica, koje su prednosti i da li se može kupiti u BiH

I. B.
SIM kartice, izgleda, odlaze u zaborav © Shutterstock
SIM kartice, izgleda, odlaze u zaborav © Shutterstock
Sigurno ste se bar jednom susreli sa kupovinom SIM kartice, stoga morate znati kako je najveća "muka" koja uz to dolazi njeno umetanje u uređaj. Ne radi se o samom procesu, koji je prilično jednostavan, koliko o bespotrebnom oduzimanju vremena. No, čini se da to sada odlazi u prošlost.

Ne morate biti nikakav tehnološki stručnjak da biste znali šta je SIM kartica.

Naime, Subscriber Identity Module (SIM) je kartica bez koje nijedan mobilni uređaj nema važeći telefonski broj, pa samim tim ni pristup mobilnoj mreži. Ona se umeće u telefon i služi da se povežete s odabranim bežičnim operaterom kako bi mogli koristiti neke od najosnovnijih funkcija svakog mobilnog uređaja - zvanje i slanje poruka.

Kartica, također, ima i mogućnost da pohranjuje neke vaše podatke poput SMS poruka, kontakt brojeve telefona, ili fotografije, iako je to već njena značajka koja se danas sve manje koristi jer je odavno zavladalo doba pametnih telefona.

Iako umetanje SIM kartice u uređaj nije nikakva nauka, mnogima još pada "mrak na oči" već pri samoj spoznaji da moraju ugasiti svoj telefon, a zatim ga i rasklapati ili tražiti "iglicu" za otvaranje onog posebnog pretinca sa strane. Upravo zato, eSIM kartica je prava stvar.

Proces umetanja kartice zna biti dosadan © Shutterstock
Proces umetanja kartice zna biti dosadan © Shutterstock

Riječ je o digitalnoj verziji SIM kartice koja virtuelno identificira vaš uređaj za pružanje mrežne veze, a sve što vam treba kako biste je aktivirali je da putem svoje kamere skenirate QR kod koji je danas sve zastupljeniji.

Ova verzija kartice je već neko vrijeme dostupna i na tržištu u Bosni i Hercegovini, čemu će se, vjerujemo, naročito obradovati turisti koji dolaze u naš grad. Provjerili smo u ponudi kojih operatera je sve možete pronaći.

U ponudi BH Telecoma, eSIM kartica dostupna je za sve Samsung i Iphone mobilne uređaje, neovisno od toga želite li paket s pretplatom ili dopunsku, prepaid karticu.

U svojoj ponudi, ovaj operater nudi svojim domaćim, ali i korisnicima u inostranstvu, nekoliko paketa eSIM paketa po cijenama od 16,70 do 111,70 KM, što je cijena za grupni Ultra Tourist paket. Cijena prepaid kartice je oko 12 KM.

Sjajno je i to što eSIM kod ovog operatera može kupiti i online, što znači da uz par klikova odmah dobijate QR kod sa svojom digitalnom SIM karticom.

Operater M:tel također ima eSIM karticu unutar svoje ponude, međutim ona se razlikuje od uređaja da uređaja. Pa tako, ova pogodnost mogu iskoristiti samo određeni uređaji.

eSIM je super stvar za sve kojima se ne gubi vrijeme na ručno umetanje kartice © Shutterstock
eSIM je super stvar za sve kojima se ne gubi vrijeme na ručno umetanje kartice © Shutterstock

Cijena prepaid kartice je oko 6 KM, dok prilikom kupovine priključka za odabrani tarifni model korisnici usluga mobilne telefonije sa postpaid i kombinovanim načinom plaćanja dobijaju eSIM karticu po cijeni od 1 KM, a ukoliko žele da zamijene postojeću SIM karticu, cijena zamjene je 11,70 KM.

U HT Eronetu, trenutno nemaju u ponudi eSIM karticu, a rekli su nam i kako još uvijek ne znaju tačnu informaciju kada će se to promijeniti.

Preostale informacije o eSIM karticama i uslugama operatera, možete pronaći na njihovim zvaničnim web stranicama.

Kako zapravo funkcioniše eSIM?

eSIM kartica je integrisana u vaš uređaj, sadrži sve podatke kao i klasična SIM kartica, te je jednostavnija za korištenje.

Uz eSIM imate mogućnost instalacije i korištenje više različitih mobilnih ili internet paketa na istom uređaju, što je idealno za one koji imaju i poslovni i privatni broj telefona. Maksimalan broj računa zavisi od uređaja koji se koristi, a prebacivanje između njih je vrlo jednostavno.

Brojne su prednosti korištenja eSIM kartice - od brze i jednostavne aktivacije do lakšeg upravljanja brojem, kao i brige o okolišu, a jedna od njih, sa strane tehnologije, je i ušteda prostora uklanjanjem pretinca za SIM.

Na ovaj način, novi uređaji će moći biti manji i tanji, a istovremeno će biti prostora i za veće baterije.