Kompanija SeaBubbles
4

Inovativni Francuzi: "Leteći" vodeni taksi uskoro će zaploviti Parizom

Klix.ba
Vodeni taksi (Foto: SeaBubbles)
Vodeni taksi (Foto: SeaBubbles)
SeaBubbles, francuska startup kompanija, može se pohvaliti novim prototipom "vodenog letećeg automobila" koji bi uskoro trebao zaploviti Parizom kao vodeni taksi američke kompanije Uber.

Bit će predstavljen na konferenciji Viva tehnologije koja će biti održana u Parizu idućeg mjeseca. SeaBubbles prije toga planira podići deset miliona eura iz MAIF-a, francuske osiguravajuće grupe, za proizvodnju ovih plovila.

Kompanija SeaBubbles proizvodnjom vodenog taksija pokazala je svoje hrabre vizije za unapređenje savremenog prijevoza. Vodeni taksi trebao bi biti dostupan u svim gradovima Francuske kroz koje prolaze veće rijeke. SeaBubbles taksi izgleda poput automobila, a opremljen je svim hidrogliserima koji mogu bukvalno izdići ovo prijevozno sredstvo iznad površine vode. Taksi može primiti do šest putnika, ne proizvodi talase ni buku, a može dostići brzinu od 30 kilometara na sat.

Najnovija verzija prototipa vodenog automobila mnogo je naprednija od one koja je predstavljena u martu prošle godine. Ovaj taksi lebdi nekoliko centimetara nad vodom, što putnicima može uštedjeti vrijeme putovanja, a naročito u periodima dana kada su velike gužve u gradovima.

Suosnivači kompanije SeaBubbles Anders Bringdal i Alain Thebault dobili su podršku Gradske uprave Pariza za proizvodnju vodenog taksija, a San Francisco bi im mogao pružiti finansijsku podršku s obzirom na to da su zainteresirani pustiti ova prijevozna sredstva u svoj zaljev.