"Sami su to tražili"
0

Hakeri ukrali više od milion Sonyjevih lozinki i e-mailova

Sarajevo-x.com
Hakerska grupa Lulz Security tvrdi da je napala Sonyjevu mrežu i ukrala više od milion lozinki, e-mail adresa i drugih informacija sa servera koje koristi SonyPictures.com.

Iz Sonyja su kazali da su primili izvještaj Lulz Securityja i da ga istražuju, izvještava Associated Press.

U aprilskom napadu hakeri su iz baze podataka Sonyjeve PlayStation mreže ukrali podatke više od 77 miliona naloga. Ovaj napad se smatra najvećim hakerskim napadom ikada, a kompanija Sony je bila primorana da ugasi PlayStation mrežu i druge servise na više od mjesec.

Kompanija je procjenila da ih je ovaj napad koštao najmanje 170 miliona dolara.

Od tada je Sony postao meta hakera, a i iz kompanije su potvrdili da su se u međuvremenu desila još najmanje četiri napada.

Iz Lulz Securityja tvrde da su oni odgovorni za jedan od tih napada, onaj na Sony Music Japan.

Posljednji navodni napad desio se nakon što su iz Sonyja najavili da će ponovo pokrenuti PlayStation mrežu u Evropi i Americi i da su unaprijedili njihov sigurnosni sistem.

Iz Lulz Securityja navode da su uspjeli dobiti pristup bazi podataka, u kojoj su bile nekriptirane lozinke, kao i imena, adrese i datumi rođenja Sonyjevih korisnika.

"U samo jednom napadu dobili smo pristup svemu. Zašto vjerovati kompaniji koja dozvoljava sebi da bude tako laka meta?", navodi se u saopćenju hakerske grupe. "Nijedan podatak nije bio šifriran. Sony je pohranio više od milion lozinki svojih korisnika u običnom tekstu. Ovo je sramotno i nesigurno, sami su ovo tražili".

Grupa također tvrdi da je nedavno hakirala web-stranicu američke TV mreže PBS i postavila lažnu priču o WikiLeaksu.