Na zahtjev korisnika
0

Google uklonio nekoliko fotografija sa "Street Viewa"

Sarajevo-x.com
Na zahtjev građana Velike Britanije koji su se zabrinuli za svoju privatnost Google je uklonio nekoliko fotografija sa svog softvera "Street View", pomoću kojeg je internet korisnicima omogućeno da vide sve dijelove 25 gradova Velike Britanije, objavili su američki mediji.

Pomoću ovog softverskog programa omogućen je pogled sa razine ulice unaokolo 360 stepeni, no upravo zbog toga su se građani Velike Britanije pobunili, jer smatraju da ta virtualna šetnja ugrožava njihovu privatnost.

Samo 24 sata nakon puštanja u rad ovog programa u Velikoj Britaniji, Google je uklonio nekoliko fotografija uključujući i one za koje se smatra da su bile isuviše sramne, kao što je fotografija na kojoj jedan čovjek izlazi iz Sex shopa, ili ona na kojoj čovjek povraća ispred jednog paba u Londonu.

Glasnogovornik Googlea je odbio reći koliko tačno slika je uklonjeno, ali je kazao da je u svakom slučaju manje no što se očekivalo da će biti uklonjeno.

Korisnici interneta koji iz bilo kojeg razloga ne žele da se pomoću ovog programa vidi njihov dom, mogu putem online obrasca uputiti molbu Googleu da se te fotografije uklone.

Iz softverskog giganta također, su rekli da je razvijen poseban program pomoću kojeg se lica, automobili i tablice zamagljuju.

Inače, "Street View" je pušten u rad u Sjedinjenim Američkim Državama, u maju 2007.godine, a sada je već dostupan u Velikoj Britaniji, Japanu, Australiji, Novom Zelandu, Francuskoj, Španiji, Italiji i Holandiji.