Spor zbog patenata
5

Google tuži Apple

Klix.ba
Googleova jedinica Motorola Mobility je podnijela tužbu protiv Applea zbog nekoliko servisa za iPhone, uključujući i softver za kontrolu glasom Siri.

Dok se sudska bitka između Samsunga i Applea približava vrhuncu, Google je odlučio da otvori novi front na ovom bojnom polju. Ovo je prvi put otkako su došli u posjed Motorola Mobilityja u maju da je Google odlučio da koristi njihove patente za napad na Apple.

Međutim, ovaj napad se već dugo očekuje. Google je Motorolu Mobility kupio za 12,5 milijardi dolara prvenstveno zbog nekoliko hiljada njihovih tehnoloških patenata.

Kompanija je podnijela tužbu kod američke Internacionalne trgovinske komisije (ITC). U tužbi stoji da je Apple nezakonito preuzeo sedam patenata. Pored Sirija, Apple je preuzeo i podsjetnike o lokaciji, email notifikacije i prikazivanje video snimaka.

"Voljeli bi kada bi se moglo dogovoriti oko ovih patenata, međutim Apple je pokazao da ne želi sarađivati pa nama ne preostaje ništa drugo nego da branimo sebe i inovacije naših inženjera", rečeno je iz Motorola Mobility.

ITC trenutno priprema završnu presudu, a ukoliko se presudi u korist Motorole, ITC bi mogao zabraniti uvoz iPhonea u SAD.

Vezani članci