Tehnologija
0

Google od danas "govori" esperanto

FENA
Međunarodni jezik esperanto dodan je od danas usluzi "Google prevoditelj" (Google Translate) kao 64. jezik koji koristi ta usluga, saopćio je Hrvatski savez za esperanto.

Esperanto je planski jezik i smatra se najmlađim živim jezikom i ove godine će 26. srpnja proslaviti 125. godišnjicu postojanja, navodi se u saopćenju i dodaje da esperantska Wikipedia ima više od 160.000 članaka što stavlja esperanto na 27. mjesto između 284 jezika koje Wikipedia koristi.

Bogatu originalnu književnost na esperantu dokumentira pak enciklopedija objavljena u New Yorku 2008. pod naslovom "Concise Encyclopedia of the original Literature of Esperanto".

Ističe se da se esperanto dnevno koristi širom svijeta te da je u porastu njegovo korištenje, posebice u Aziji i Africi. Esperanto se tako sve više koristi u programima kineske televizije, a redovite emisije na esperantu imaju Vatikan i Kuba. Svjetski savez esperantista u savjetodavnim odnosima je s Ujedinjenim narodima i Vijećem Europe.

Korištenju esperanta u kulturi pridonijeli su i hrvatski esperantisti, a u povodu 125. godišnjice esperanta priprema se u Pusanu korejsko izdanje "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" Ivane Brlić Mažuranić.