Evropski parlament
0

'Facebook širi mržnju protiv Roma'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Socijalistički zastupnici u Evropskom parlamentu kritiziraju Facebook, popularnu internetsku mrežu za druženje, zbog toga što na svojim stranicama daje prostor skupinama koje potiču na mržnju protiv Roma, pišu u srijedu evropski mediji.

Grupe na Facebooku koje napadaju Rome, otvorene pod uvredljivim i nacističkim nazivima, izazvale su žestoke kritike Stranke evropskih socijalista (PES).

"Postojanje tih grupa je odvratno. Pozivam Facebook da ih odmah ukine", rekao je vođa socijalista u EP-u, njemački zastupnik Martin Schultz.

Schultz je upozorio na sedam takvih grupa, sve sa sjedištem u Italiji, istakavši da se iza njih nalaze "poznate fašističke" organizacije.

Facebook omogućava korisnicima da osnuju grupu kojoj se drugi mogu pridružiti. Obično se tako povezuju ljudi sa zajedničkim interesima ili zajedničkih profesija, koji žive u istom gradu ili koji su napirmjer zajedno išli u osnovnu školu.

Tu mogućnost koriste i političke grupe. Svoje grupe osnovali su tako američki predsjednički kandidati Barack Obama i John McCain.

Facebook, međutim, često ima problema zbog mnogo manje privlačnih grupa, poput onih koji podupiru fašističku Britansku nacionalnu stranku (BNP).

Uprkos protestima britanskih zastupnika, te grupe još postoje na mreži jer Facebook nije sklon njihovom ukidanju, pozivajući se na slobodu izražavanja.

Istupivši u utorak, u povodu 90. godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata, Schultz je kazao: "Sramotno je da na dan kada se Evropa prisjeća poginulih u ratu, Facebook pomaže onima koji nas žele vratiti u te mračne dane."

Schultz je pozvao korisnike Facebooka da kontaktiraju sjedište tvrtke i zatraže ukidanje tih skupina, u čemu ga je podržao čelnik talijanskih socijalista u EP-u Gianni Pittell.