Online kriminal
0

Facebook gasi profile koje koriste prevaranti

Sarajevo-x.com
Facebook je zatvorio veliki broj profila koje su koristili prevaranti kako bi od korisnika popularne društvene mreže izmamili novac.

Administratori Facebooka su rekli da su sigurnosni timovi primjetili znatan porast prevara u kojima su informacije za pristup profilu prikupljene sa stranica koje se bave krađom identiteta i povjerljivih podataka, da bi zatim od njihovih prijatelja tražili novac bez znanja osobe čiji se podaci koriste.

"Iako je broj osoba koje su na ovaj način ugrožene, mi sve prijetnje sigurnosti shvatamo vrlo ozbiljno i udvostručavamo naše napore kako bi se borili sa ovim problemom", rekao Alok Menghrajani, softverski inžinjer na Facebooku.

Napadači, poznati kao "419 scams", ulaze na Facebook pretvarajući se da vlasnici profila. Nakon toga tvrde da se nalaze u inostrastvu i da nemaju pristup novca, da bi zatim koristili Facebook email i chat, kao i statuse, kako bi zamolili "prijatelje" da im pošalju novac putem sistema kao što je Wester Union, piše Telegraph.

Takvi prevaranti su poznati već godinama, ali su tradicionalno koristili email kako bi došli do novca. Međutim, danas sve više koriste popularne društvene mreže poput Facebooka, koji ima više od 300 miliona korisnika, kako bi uspostavili neposredniji odnos sa svojim žrtvama.