U vlasništvu Twittera
2

Elon Musk bi mogao oživjeti Vine

D. B.
Američki milijarder Elon Musk pregleda arhivu Twittera i traži načine da unaprijedi svoju novu društvenu mrežu, a njegov tim je zatražio on inžinjera da pogledaju kod aplikacije Vine i ustanove koliko bi posla trebali biti urađeno kako bi se oživjela.

Vine je predstavljao aplikaciju za objavljivanje kratkih klipova dužine do šest sekundi, pojavio se u januaru 2013. godine, a ugašen je četiri godine kasnije. Nakon toga je nastavio postojati samo kao aplikacija kamere.

Prema tvrdnjama izvora, Vine bi mogao biti "oživljen" do kraja godine, a taj rok je prilično "agresivan" za aplikaciju čiji je kod star više od 10 godina.

Musk je objavio anketu na Twitteru s pitanjem da li treba vratiti Vine ili ne. Twitter je kupio Vine 2012. godine kada je bio javna kompanija, a pokrenuo ga je 2013. godine. Anketa je pokazala da korisnici žele povratak aplikacije.

Podsjetimo, Musk je prije nekoliko dana kompletirao kupovinu Twittera za 44 milijarde dolara, a odmah je otpustio sve direktore. Stoga bi oživljavanje Vinea mogao biti test za inžinjere iako je Musk demantovao glasine da namjerava otpustiti 75 posto uposlenika Twittera.

Ako se Vine vrati, postojat će u značajno drugačijem svijetu nego ranije, odnosno sredinom 2010-tih. Tu je danas megapopularni TikTok čiji model kratkog ponavljajućeg videa "kopiraju" sve ostale društvene mreže. Ipak, Twitter bi mogao imati drugačiji pristup kako bi Vine postao dio ove društvene mreže, a ne zasebna aplikacija kao što je prvobitno bio slučaj ili bi mogao ponuditi neke unikatne karakteristike pomoću kojih bi se istaknuo na tržištu.