Budućnost transporta
46

Električna letjelica Alia obavila let duži od 2.200 kilometara

D. B.
Električna letjelica Alia, koju je proizvela kompanija Beta Technologies, obavila je let dug 2.258 kilometara.

Alia je poletjela s Međunarodnog aerodroma Plattsburg u New Yorku, a konačna destinacija je bio Bentonville u Arkansasu. Na putovanju je bilo nekoliko stajanja, a ukupan put je iznosio 2.258 kilometara. Test je obavljen od 23. do 30 maja.

Ovaj let je promijenio pogled na električne letjelice, jer se pažnja ne usmjerava samo na taksi usluge, nego i na duža putovanja.

Ono što čini ovu letjelicu posebnom jeste impresivna mreža za punjenje. Kompanija Beta je dizajnirala mrežu punjača koja predstavlja temelj elektrilnog transporta. Punjači su sigurni i brzi, a mogu puniti letjelice na tlu i u zraku. Oni se lako integrišu u postojeću transportnu insfrastrukturu u bilo kojem okruženju. Trenutno postoji 60 lokacija koje su u funkciji ili u izgradnji te one predstavljaju put ka mreži punjača spremnoj da podrže nove i postojeće načine električnog transporta.

Prilagodljivi punjači se mogu postaviti kao samostalne instalacije ili se integrisati u dustributivne centre. Postoji mogućnost korištenja postojeće solarne energije i uskladištene energije, a sistemi su održivi, pouzdani i namjenski izgrađeni da podrže multimodalni električni transportni sistem.

Od punjenja flote, preko privatnih hangara pa do individualnog punjenja, kompanija tvrdi da ima rješenje koje odgovara svakom operateru.

Alia se razvija već tri godine, sve je počelo skicom, dizajnirana je po osnovnim principima leta, a može polijetati i slijetati vertikalno te letjeti na duža putovanja.