Tehnologija
0

E-Sports kažnjen zbog pretvaranja korisnika u "bitcoin robove"

Klix.ba
Ured javnog tužioca u New Jerseyju saopćio je kako je postignuta nagodba sa kompanijom E-Sports Entertainment, koja pruža usluge online videoigara, a koristila je "zloćudni" softver kako bi pratila aktivnosti svojih korisnika i nezakonito preuzimala bitcoine u njihovoj odsutnosti.

Kompanija iz Commacka sada mora isplatiti kaznu od milion dolara zbog stvaranja i korištenja bitcoin trojanca te softvera koji im je omogućavao potpuni pristup i upravljanje računarima korisnika.

Pomoću programa mogli su pristupiti podacima korisnika, pratiti kretanja miša i aktivnosti na ekranu, čak i kada korisnici nisu prijavljeni na njihovoj stranici. Softver je koristio njihove računare i za prikupljanje virtualne valute bitcoin.

"Smatra se da je u periodu od dvije sedmice kompanija E-Sports preuzela kontrolu nad 14 hiljada računara u New Jerseyju i širom SAD-a te prikupila 3.500 dolara u bitcoinima", saopćio je ured javnog tužioca.

Prikupljenih 29 bitcoina sada vrijedi čak 15 hiljada dolara.

Kompanija sada državi mora isplatiti 325 hiljada dolara od kazne vrijedne čak milion dolara. Ostatak ostaje suspendovan u periodu od 10 godina, koliko će kompanija biti pod prismotrom i morat će se pridržavati svih uslova nagodbe. Također, u budućnosti ne smije prekršiti nijedan zakon.

Korisnici su kompaniji plaćali 6,95 dolara mjesečno kako bi igrali videoigre na zaštićenim serverima. Kako bi mogli igrati, korisnici su morali instalirati E-Sportsov softver, što je dovelo do zloupotrebe.

"Korisnici su kompaniji plaćali za zaštitu od prevara na internetu, a prevarila ih je sama kompanija", saopćili su iz ureda javnog tužioca.

Suosnivač kompanije Eric Thunberg i softverski inžinjer Sean Hunczak proglašeni su odgovornim za zloupotrebu.