Kome još treba avion
0

Brzi voz će uštedjeti pola vremena na relaciji Peking-Šangaj

Sarajevo-x.com
Letenje između Pekinga i Šangaja uskoro bi trebalo biti stvar prošlosti. U srijedu su počele testne vožnje superbrzog voza na ovoj realciji kojim će se u narednih mjesec ispitivati željeznička pruga u dužini 1.318 kilometara. Zvanično će voz početi saobraćati na ovoj liniji krajem juna.

Prvi voz je krenuo u srijedu u jutarnjim satima, ali bez putnika. Inače, linija će biti otvorena prije roka, budući da je bilo planirano da profunkcioniše početkom 2012. Voz će povezati dva kineska privredna giganta sa samo jednim zaustavljanjem, u Nanjingu. Cijelo putovanje će trajati nešto manje od pet sati - više nego dvostruko u odnosu na letenje avionom - uz prosječnu brzinu od 300 kilometara na sat. Prosječno putovanje vozom između ova dva grada trenutno je oko 10 sati.

"Prvobitno planirana brzina bila je 350 kilometara na sat, ali smo odlučili da se to smanji zbog sigurnosnih problema i cijene", rekao je za kineske medije Wang Yongping, glasnogovornik ministarstva željeznica, prenosi CNN. Trenutno najbrža željeznička linija u Kini povezuje Peking sa Tianjinom, s prosječnom brzinom od 350 kilometara na sat.

Izgradnja 1.318 kilometara linije je započela u aprilu 2008.