Gradi se novo postrojenje
8

Boom priprema supersonični avion, United Airlines već poslao narudžbu

D. B.
Američka kompanija Boom je korak bliže cilju da "oživi" supersonične letove nakon što je najavila plan da izgradi proizvodno postrojenje u Međunarodnom aerodromu Pedmeont Triad u Sjevernoj Karolini.

Kada postrojenje bude izgrađeno,, zaposlit će oko 1.750 ljudi do 2030. godine, koji će raditi na proizvodnji nadolazećeg supersoničnog aviona Overture. U kompaniji Boom se nadaju da će avion početi prevoziti putnike do 2029. godine, a sama izgradnja postrojenja bi trebala početi ove godine. Potom se očekuje početak proizvodnje aviona 2024. godine, prvi bi trebao biti spreman 2025. te poletjeti 2026. godine.

Postrojenje će proizvoditi avione za kompanije kao što su Japan Airlines, United Airlines i drugi. Upravo je United Airlines prošle godine najavio da će kupiti 15 Overture aviona kada avion zadovolji sigurnosne i operativne standarde. Prema dogovoru, United će kupiti naknadno dodatnih 35 aviona.

Boom tvrdi da će Overture donijeti revoluciju u komercijalnu avijaciju, moći će dostići brzinu od 1,7 Macha, a let između San Francisca i Tokija trajat će oko šest sati. Taj let današnjim avionima traje 11 sati.

Osim toga Overture će biti avion koji će koristiti 100 posto održivo gorivo.

Vezani članci