Stiže u maju
28

Blackview Hero 10 postaje najjeftiniji preklopni smartphone na svijetu

D. B.
Smartphone Nubia Flip je u februaru predstavljen kao najjeftiniji preklopni smartphone na svijetu s početnom cijenom od 499 dolara (oko 468 eura), a sada će tu titulu izgubiti.

Kompanija Blackview će u maju predstaviti svoj preklopni smartphone pod nazivom Hero 10, koji će koštati 399 eura (oko 425 dolara). Naravno, cijena može varirati u različitim regijama, no prilično je jasno da će Hero 10 biti pristupačniji od Nubia Flipa s kojim "dijeli" flip format.

Čini se kako konačno dolazi vrijeme kada povoljniji preklopni mobiteli više neće biti san, nego će postati java. Očekivano, specifikacije neće biti na nivou flagshipa, no neće biti ni loše za one koji su spremni na poneki kompromis.

Blackview Hero 10 ima 6,9-inčni glavni fleksibilni AMOLED ekran rezolucije 1080x2560 piksela i frekvencije osvježavanja od 60Hz, a iz kompanije kažu da upravo ova frekvencija osvježavanja omogućava nižu cijenu. Kada se otvori, debljina uređaja iznosi samo 8,8 mm, a težak je 198 grama.

Nazad je glavna kamera od 108 MP, kojoj društvo pravi ultraširoka kamera od 8 MP. Za selfie fotografije se brine kamera od 32 MP. Uređaj pokreće MediaTekov Helio G99 procesor, koji ne podržava 5G mrežu, tako da su korisnici ograničeni na 4G. Hero 10 dolazi s 12 GB RAM-a i 256 GB interne memorije.

Smartphone će koristiti Android 13, što je uglavnom neprihvatljivo za uređaje srednjeg ranga u 2024. godini. Kapacitet baterije je zasad misterija, no ne treba očekivati da će biti posebno velik.

Po nešto većoj cijeni, Nubia Flip nudi ekran frekvencije osvježavanja od 120Hz, koristi moćniji Snapdragoon 7 Gen 1 procesor i podržava 5G mrežu, no njena glavna kamera je slabija te posjeduje upola manje RAM-a. Izbor između ova dva uređaja će biti zasnovan na specifikacijama koje kupci lično preferiraju. Recimo i da Nubia Flip koristi Android 13, tako da to nije odlučujući faktor.

Vezani članci