Nezaustavljiv rast
23

Apple postao najvrednije javno preduzeće u historiji

Klix.ba
Dionice kompanije Apple dostigle su novi nivo u ponedjeljak, čime je ovaj gigant postavio još jedan rekord, postavši najvrednije javno preduzeće u historiji.

Appleov tržišna vrijednost dostigla je vrtoglavih 623 milijarde dolara, što je zasjenilo prethodni rekord od 618,9 milijardi dolara, koji je postavio Microsoft 30. decembra 1999. godine, na vrhuncu svog poslovanja, javio je CNN.

Apple ima još jedan rekord, njegova dionica košta 664,74 dolara, a uzrok tome ponajprije treba tražiti u najavljenom puštanju u prodaju novog iPhonea (u septembru). Appleov nezaustavljivi rast krenuo je 2007. godine, a veliki novac kompaniji donosi prodaja iPhonea, što se može reći i za iPad, koji je prvobitno napravljen da bi popunio prazninu između iPhonea i Macintosha.

Nema naznaka da bi munjeviti rast kompanije mogao početi jenjavati, sama priča o novim uređajima na tržištu donosi im veliku popularnost i drži ih u vrhu. Međutim, Apple ima još jednu prepreku do samog vrha, Microsoft još uvijek drži rekord kad je riječ o najvrednijoj kompaniji na tržištu dionica, ako se inflacija uzme u obzir. Procjenjuje se da ta vrijednost iznosi 851milijardu dolara.

Apple mora učiniti još puno kako bi dostigao taj rekord, naprimjer, vrijednost njihove dionice bi morala porasti na 908 dolara.

Vezani članci