Odluka Evropske komisije
55

Apple kažnjen s 1,8 milijardi eura zbog kršenja pravila streaminga

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija je kaznila kompaniju Apple s 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o konkurenciji, koji se odnosi na streaming muzike.

Apple je spriječio streaming servise da informišu korisnike o opcijama plaćanja izvan Apple app storea, saopćila je Evropska komisija. Komesarka za konkurenciju, Margrethe Vestager, rekla je da je Apple tokom jedne decenije zloupotrebljavao svoju dominantnu poziciju na tržištu te je naredila američkoj kompaniji da ukloni sve restrikcije. Iz Applea je već najavljena žalba na ovu odluku.

Odluka Evropske komisije je donesena nakon žalbe švedskog streaming servisa za muziku Spotifyja, koji je bio nezadovoljan zbog restrikcija i Appleove provizije od 30 posto.

Vestager je rekla da je Apple spriječio "developere da informišu potrošače o alternativnim, povoljnijim muzičkim uslugama dostupnim izvan Appleovog ekosistema".

"Prema antimonopolskim pravilima Evropske unije, to je nezakonito", rekla je ona.

Međutim, iz Applea se ne slažu s ovim stavom i najavljuju žalbu.

"Odluka je donesena uprkos tome što Evropska komisija nije pronašla kredibilne dokaze o šteti po potrošače te ignoriše realnost tržišta koje napreduje, koje je konkurentno i koje brzo raste. Glavni zagovornik ove odluke je Spotify, kompanija sa sjedištem u Stockholmu u Švedskoj. Spotify ima najveću muzičku streaming aplikaciju na svijetu te se susreo s Evropskom komisijom više od 65 puta tokom istrage", navodi se u saopćenju.

S druge strane, iz Spotifyja pozdravljaju odluku te je nazivaju "važnim trenutkom", kao i "slanjem snažne poruke da nijedna kompanija, čak i monopolska poput Applea, ne može zloupotrebljavati moć i kontrolisati kako druge kompanije obavljaju interakciju sa svojim potrošačima".

Apple tvrdi da mu Spotify ne plaća proviziju jer svoje pretplate prodaje putem vlastite internet stranice, a ne putem pomenutog app storea.

Iz Spotifyja kažu da restrikcije idu u korist muzičkom streaming servisu Apple Music.