Operativni sistemi
3

Android Nougat koristi 28,5 posto, a najnoviji iOS 11 softver čak 65 posto mobitela

Klix.ba
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Androidov 7.0 Nougat zvanično je postao najkorišteniji mobilni operativni sistem kojeg koristi 28,5 posto uređaja. Ipak, i dalje je ova brojka daleko manja u poređenju sa 65 posto uređaja koji pokreće najnoviji iOS 11 softver.

Prema analizi Googleovog portala Developer, na drugom mjestu Androidovih operativnih sistema je Marshmallov koji je na tržište stigao 2015. godine. Njega i dalje koristi 28,1 posto mobilnih uređaja.

Kada je riječ o Googleovoj novoj verziji Oreo operativnog sistema, koji postoji od prošle jeseni, koristi ga tek 1,1 posto Android uređaja. Stoga se on smjestio na šesto mjesto najkorištenijih sistema, što je opet puno bolje u odnosu na 0,2 posto uređaja koji su koristili Oreo u prvoj polovini prošle godine.

Android uređaji oduvijek su trpili fragmentacije zbog ažuriranja softvera. Mnogi telefoni najčešće zadrže onu verziju Androida koju su imali kad ste i kupili uređaj.

Ukoliko Nougat uporedimo s Appleovim iOS operativnim sistemom, dobijemo otprilike isti broj korisnika. Sistem iOS 10, koji je objavljen otprilike u isto vrijeme kad i Nougat, koristi 28 posto mobilnih uređaja.